Αηδάνι

Σύντομη περιγραφή:

Αρωματικά, κομψά κρασιά, με ανθικά και εξωτικά αρώματα, δροσερή οξύτητα και στρογγυλή υφή. Χρησιμοποιείται κυρίως σε χαρμάνια στη Σαντορίνη για να στρογγυλέψει και να μαλακώσει το πιο αυστηρό, τραγανό με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, Ασύρτικο.

 

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

ροδάκινο, πεπόνι, μάνγκο, γιασεμί, άνθη εσπεριδοειδών, ορυκτότητα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Αιγαίο Πέλαγος (Σαντορίνη)

Στιλ:

χαρμάνια δεξαμενής με Ασύρτικο και Αηδάνι

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Σαντορίνη

Το Αηδάνι είναι μια σχετικά σπάνια αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία που συναντάται κυρίως στο νησί της Σαντορίνης. Καλύπτει ένα πολύ μικρό κομμάτι του σαντορινιού αμπελώνα αλλά ξεχωρίζει για τον αρωματικό χαρακτήρα του.

 

Το Αηδάνι αναμειγνύεται συχνά με το Ασύρτικο στους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη. Η προσθήκη είναι σε μικρό ποσοστό και το χαρμάνι αποκτά περισσότερη στρογγυλάδα και ανθική -κυρίως- αρωματική πολυπλοκότητα. Τα τελευταία χρόνια οι μονοποικιλιακές εκφράσεις του Αηδανιού, οι οποίες φέρουν συνήθως στην ετικέτα την ένδειξη ΠΓΕ Κυκλάδες ή ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος, αυξάνονται συνεχώς. Η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε αυτά τα κρασιά να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Σαντορίνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και τα καλύτερα παραδείγματα μπορούν να εξελιχθούν στη φιάλη για 3 έως 5 χρόνια τουλάχιστον. Πέρα από τα ξηρά κρασιά, το Αηδάνι συμμετέχει και στο χαρμάνι των γλυκών κρασιών Vinsanto της Σαντορίνης. Χρησιμοποιείται για τον αρωματικό του χαρακτήρα, προσδίδοντας πιο σύνθετα αρώματα και γεύσεις στο παραδοσιακό αυτό στυλ κρασιού του νησιού.

Τα ξηρά κρασιά από Αηδάνι συνοδεύουν όμορφα όλα τα πιάτα που βασίζονται στα ψάρια και στα θαλασσινά, τα λαδερά φαγητά αλλά και τα λευκά κρέατα που συνοδεύονται από λευκές σάλτσες.