Οι γηγενείς ποικιλίες

Η Ελλάδα διαθέτει έναν εκπληκτικό πλούτο γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Για παράδειγμα, η ποικιλία Λημνιό χρονολογείται στις απαρχές της αρχαίας Ελλάδας.

Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες -αν όχι η αρχαιότερη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ευρώπη, με αναφορές σε αρχαία ιστορικά κείμενα με την ονομασία «Λημνία Άμπελος».

Για ορισμένες άλλες αυτόχθονες ποικιλίες αμπέλου, η πραγματική προέλευσή τους είναι ακόμα άγνωστη, αλλά στις μέρες μας γίνεται μεγάλη έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Η ιστορική απομόνωση πολλών περιοχών, η διάσωση παλαιών αμπελώνων και η υπερηφάνεια των μικρών καλλιεργητών για την κληρονομιά τους, επέτρεψαν σε έναν εντυπωσιακό αριθμό αυτοχθόνων ποικιλιών να επιβιώσουν μέχρι τη σημερινή εποχή. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι εξαιρετικά σπάνιες και καλλιεργούνται μόνο από μια μικρή μερίδα οινοποιών. Η συνεχιζόμενη αναβίωση μιας σειράς ιστορικών ποιοτικών ποικιλιών αμπέλου, που χρόνο με τον χρόνο έρχονται στο προσκήνιο, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία του ελληνικού αμπελώνα. Ακόμα και για τους πιο εξοικειωμένους με το ελληνικό κρασί είναι αρκετά δύσκολο να παρακολουθήσουν όλα αυτές τις εξελίξεις.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ελληνικές ποικιλίες έχουν ονόματα που είναι δύσκολο να τα προφέρει κάποιος ξένος. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως προσφέρουν εξαιρετικά ποιοτικές επιλογές σε όσους έχουν τη διάθεση να εξερευνήσουν κάτι τελείως διαφορετικό. Σε μια εποχή μαζικής παραγωγής και παγκοσμιοποίησης, καταφέρνουν και ξεχωρίζουν με την ιδιαιτερότητά τους και την αίσθηση της προέλευσης (sense of place) που επιδεικνύουν.
Οι διαθέσιμες επιλογές είναι σχεδόν αναρίθμητες. Είναι αυτή η μοναδική πολυπλοκότητα σε εδάφη, ποικιλίες και μεσοκλίματα που παρέχουν απέραντες δυνατότητες για ένα μεγάλο εύρος σε στυλ κρασιών, που δύσκολα κάποιος θα συναντήσει σε άλλες περιοχές του οινικού κόσμου.

Η γαστρονομική διάσταση

Άλλη μια σημαντική παράμετρος των γηγενών ποικιλιών, είναι η γαστρονομική διάσταση των οίνων που δίνουν, οι οποίοι μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά με πολλές διαφορετικές διεθνείς κουζίνες.
Το στυλ τους εξελίχθηκε δίπλα σε τοπικές γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας διαφορετικές ανά περιοχή της χώρας- που διαθέτουν εξαιρετικές πρώτες ύλες και παραδοσιακές τεχνικές μαγειρέματος. Στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα, δροσερές οξύτητες, ισορροπημένο αλκοόλ, κομψότητα αλλά και πολυπλοκότητα στην «παλέτα». Είναι ο καλά ισορροπημένος συνδυασμός αυτών των επιμέρους χαρακτηριστικών που φέρνει την αρμονία στους συνδυσμούς φαγητού και κρασιού.

Δείτε Επίσης

ditikh-makedonia
Η μακρά παράδοση – ιστορία
Ο Ελληνικός αμπελώνας σήμερα
Η ποικιλομορφία των terroir
O ανθρώπινος παράγοντας