Η μακρά παράδοση - ιστορία

Τα Wines of Greece απολαμβάνουν σήμερα έναν μοναδικό συνδυασμό χιλιετιών οινικής ιστορίας με τον ενστερνισμό των πλέον σύγχρονων πρακτικών στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Έχουν αναδυθεί στην παγκόσμια οινική σκηνή μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει να επιδείξει μία από τις μακροβιότερες ιστορίες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής οίνου παγκοσμίως. Τα δυναμικά οινοποιεία, η αναβίωση-διατήρηση γηγενών ποικιλιών και η μεγάλη ποικιλομορφία των terroirs οδήγησαν στην εντυπωσιακή μετατροπή ενός παραδοσιακού γεωργικού τομέα σε μία πρωτοποριακή οντότητα του σύγχρονου οινικού κόσμου.

H κληρονομιά

Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα. Η Ελλάδα μπορεί να μην υπήρξε η πρώτη χώρα που παρήγαγε κρασί, αλλά αυτό που μπορεί να αποδοθεί στην Αρχαία Ελλάδα είναι η ανάπτυξη ενός πολιτισμού που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του κρασιού: αμπελοκαλλιέργεια, παραγωγή, νομοθεσία, εμπόριο και, φυσικά, την τέχνη της κατανάλωσης του οίνου. Ως ποτό και φορέας πολιτισμού, το κρασί εκτοξεύτηκε σε επίπεδο πρωτόγνωρο και ανεπανάληπτο. Από την ανάπτυξη των πρώιμων συστημάτων ονομασιών προέλευσης μέχρι την εμφάνιση οινογράφων και τον σημαντικό ρόλο του οινοχόου κατά τη διάρκεια των συμποσίων, το κρασί στην Αρχαία Ελλάδα αντιμετωπιζόταν με εκλεπτυσμένο τρόπο. Τα τεκμήρια της μακράς ιστορίας του κρασιού στην Ελλάδα είναι εμφανή ακόμα και σήμερα. Οι αμπελώνες με αδιάλειπτο ιστορικό αρκετών χιλιετιών αφθονούν.
Ανάμεσα σε αυτή την περίφημη συλλογή αμπελώνων, ξεχωρίζει η ΠΟΠ Σαντορίνη με τα αυτόριζα ιστορικά αμπέλια που δεν έχουν προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα.

Η ΠΟΠ Σαντορίνη, ένα αξιοσημείωτο μνημείο αμπέλου 3.500 ετών, είναι η πρώτη ονομασία προέλευσης της Ελλάδας που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένα άλλο ζωντανό παράδειγμα οινοποιητικής ιστορίας είναι ο αμπελώνας της ΠΟΠ Νεμέα. Οι σύγχρονοι αμπελώνες της Νεμέας βρίσκονται στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου παραγόταν ο αρχαίος Φλιάσιος Οινός.
Η Νεμέα λοιπόν έχει αδιάκοπη παραγωγή κρασιού ανά τους αιώνες. Παρά τη μακροχρόνια κληρονομιά τους, τα Wines of Greece μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους αποκλειστικά χάρη στα σημερινά τους χαρακτηριστικά και όχι στην δόξα του παρελθόντος. Στις μέρες μας, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν επενδύσει πολλά σε ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση, τεχνογνωσία και τεχνολογία, ξεκινώντας μια απότομη στροφή γνώσης. Το επίπεδο ποιότητας των κρασιών που προέρχονται αυτή τη στιγμή από τις Ελληνικές περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ μπορεί να αντιστοιχηθεί με οποιαδήποτε άλλη σπουδαία οινοπαραγωγική χώρα του παλαιού κόσμου. Είναι κρασιά που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι οι οινόφιλοι που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα σπουδαία terroir όλου του κόσμου.

Δείτε Επίσης

Ο Ελληνικός αμπελώνας σήμερα
Οι γηγενείς ποικιλίες
Η ποικιλομορφία των terroir
O ανθρώπινος παράγοντας