ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος

ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος

Τύποι Κρασιών

Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή των οίνων ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος περιλαμβάνει όλες τις περιοχές των νησιών του Αιγαίου πελάγους, πλην της Εύβοιας και της Κρήτης.

Τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά των νησιών που περιλαμβάνονται στην ζώνη ποικίλουν. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, με την καλοκαιρινή ζέστη να μετριάζεται από τις θαλάσσιες αύρες που φυσούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αμπελώνες των νησιών χαρακτηρίζονται από ποιοτικά σταφύλια, με υψηλό κόστος παραγωγής. Τα διαφορετικά υψόμετρα, εδάφη και προσανατολισμοί δημιουργούν πολλά διαφορετικά terroir από τα οποία παράγονται μικρές -συνήθως- ποσότητες εξαιρετικής πρώτης ύλης.

Η παράδοση της καλλιέργειας αμπελιών και της παραγωγής κρασιών υπάρχει σε όλα τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, από το μεγαλύτερο έως και το πιο μικρό, με πολλά από τα νησιά να διαθέτουν πλέον οργανωμένα οινοποιεία.

Η παραγωγή των νησιών του Αιγαίου βασίζεται κυρίως στις γηγενείς αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, ορισμένες εκ των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Το Ασύρτικο, το Αθήρι και η Μανδηλαριά είναι παραδείγματα ποικιλιών που απαντώνται στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Ποικιλίες

Λευκοί Οίνοι

Αηδάνι Άσπρο
Αθήρι
Ασπρούδα Σαντορίνης
Ασύρτικο
Γαϊδουριά
Κατσανό
Κρητικό
Μαλαγουζιά
Μανδηλαριά Άσπρη
Μονεμβασιά
Μοσχάτο άσπρο
Μοσχάτο Τράνι
Μπεγλέρι
Πλατάνι
Ποταμίσι
Σαββατιανό
Φωκιανό
Χιδηριώτικο Chardonnay
Sauvignon Blanc
Ugni Blanc

Ερυθροί Οίνοι

Αγιαννιώτικο
Αηδάνι Μαύρο
Αυγουστιάτης
Βάφτρα
Βοϊδομάτης
Κοτσιφάλι
Λημνιό
Μανδηλαριά
Μαυροθήρικο
Μαυροτράγανο
Φωκιανό
Χιδηριώτικο
Χιώτικο
Cabernet Sauvignon
Cinsault
Grenache Rouge
Merlot
Mourvedre
Carignan
Syrah
Tempranillo

Ροζέ οίνοι

Aπό τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται τόσο στους λευκούς όσο και στους ερυθρούς οίνους