ΠΓΕ Κυκλάδες

ΠΓΕ Κυκλάδες

Τύποι Κρασιών

Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή των οίνων ΠΓΕ Κυκλάδες περιλαμβάνει όλα τα νησιά του νομού Κυκλάδων και εκτείνεται σε υψόμετρο από 30 μέτρα και άνω. Η γειτνίαση με τη θάλασσα παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επικράτηση ενός μεσογειακού μεσοκλίματος, που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Οι αμπελώνες των νησιών είναι ουσιαστικά «μπαλκόνια» στο Αιγαίο πέλαγος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι βόρειοι άνεμοι, τα γνωστά μελτέμια, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα που συμβάλει στην καλύτερη ωρίμαση των σταφυλιών.

Η παραγωγή στις Κυκλάδες βασίζεται κυρίως στις γηγενείς αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες. Το Ασύρτικο, η Μονεμβασιά και η Μανδηλαριά είναι οι κυριότερες ποικιλίες. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στη Σαντορίνη, στην Τήνο και την Πάρο, όμως πολλά ακόμα νησιά των Κυκλάδων διαθέτουν οργανωμένα οινοποιεία και παραγωγή οίνου.

Ποικιλίες

Λευκοί Οίνοι

Αθήρι
Ασύρτικο
Αηδάνι άσπρο
Μαλαγουζιά
Μονεμβασιά
Ποταμίσι
Πλατάνι
Ασπρούδα Σαντορίνης
Γαϊδουριά
Κατσανό
Μανδηλαριά άσπρη
Μοσχάτο άσπρο
Μαλουκάτο
Κρητικό
Σαββατιανό

Ερυθροί Οίνοι

Λημνιό
Μαυροτράγανο
Βοϊδομάτης
Αηδάνι μαύρο
Αθήρι μαύρο (Μαυράθηρο)
Μανδηλαριά
Αυγουστιάτης
Βάφτρα
Κοτσιφάλι
Φωκιανό.

Ροζέ οίνοι

Aπό τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στους λευκούς και ερυθρούς οίνους.