Ο Ελληνικός αμπελώνας σήμερα
H Ελλάδα σήμερα προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό εξαιρετικών κρασιών προερχόμενα από τις 33 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και τις 114 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις που διαθέτει ο ελληνικός αμπελώνας.
Αυτές οι ποιοτικές γεωγραφικές ονομασίες ενισχύονται με ένα εκπληκτικό «οπλοστάσιο» γηγενών ποικιλιών με ξεχωριστό και αντισυμβατικό χαρακτήρα. Η νέα γενιά Ελλήνων παραγωγών αξιοποιούν με ενθουσιασμό τις αστείρευτες δυνατότητες αυτών των ποικιλιών και δίνουν έμφαση στην κοπιώδη εργασία στον αμπελώνα, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για το terroir (οινοπέδιο). Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε τόσο ξεχωριστά οινοπέδια αντιπροσωπεύουν το μέλλον του ελληνικού κρασιού.
Η Ελλάδα είναι μια αρκετά μικρή χώρα σε επίπεδο αμπελοκαλλιέργειας. Η συνολική έκταση των αμπελώνων που προορίζονται για την παραγωγή κρασιού ανέρχεται στα 640.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός αμπελώνας έχει σχεδόν το μισό μέγεθος του Μπορντό, μιας μόνο οινικής περιοχής της Γαλλίας. Η έκταση που καλύπτουν τα αμπέλια είναι σχετικά σταθερή την τελευταία δεκαετία, αν και προβλέπεται μικρή αύξηση στο άμεσο μέλλον. Ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ελληνικού αμπελώνα είναι ότι σχεδόν το 40% των συνολικών φυτεύσεων έχουν ηλικία άνω των 40 ετών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολλά παλιά αυτόριζα αμπέλια σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, το Αμύνταιο, η Κεφαλονιά, η Ρόδος, το νότιο τμήμα της Κρήτης κ.ά.
Ο ελληνικός αμπελώνας είναι κατακερματισμένος, με περισσότερους από 180.000 καλλιεργητές, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου των κτηματιών που ασχολούνται με τη γεωργία. Επομένως, το μέσο μέγεθος ιδιοκτησίας είναι λίγο πάνω από τα πέντε (5) στρέμματα. Η Ελλάδα απαριθμεί περισσότερα από 1200 οινοποιεία, ένας αριθμός που αυξάνεται σταθερά από χρόνο σε χρόνο.
Η μέση ετήσια παραγωγή το 2020 και το 2021 ήταν 2,3 και 1,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα αντίστοιχα, κατατάσσοντας την Ελλάδα (2020) ως τη 17η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική χώρα στον κόσμο. Το 2021 οι οίνοι ΠΟΠ αντιπροσώπευαν το 9,5% της συνολικής οινοπαραγωγής, ενώ οι οίνοι ΠΓΕ το 23,5%.