Βλάχικο

Σύντομη περιγραφή:

Μοναδικό σταφύλι που συναντάται στην Ήπειρο και δίνει κρασιά με έντονα τα χαρακτηριστικά της ορεινής αμπελουργίας της περιοχής. Απαλό χρώμα, με αιθέρια δομή, κομψότητα και πολύ φρεσκάδα στο στόμα. Οι φίνες τανίνες και η υψηλή οξύτητα,  σε συνδυασμό με τα μετριασμένα επίπεδα αλκοόλης, συντελούν σε ένα στόμα με εντυπωσιακή ενέργεια και λεπτότητα.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

κόκκινα φρούτα, μαύρο κεράσι, πιπέρι, γη

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Ήπειρος

Στιλ:

κομψά ελαφριά ερυθρά

Οίνοι ΠΟΠ:

δεν συμμετέχει σε κάποια ζώνη ΠΟΠ

Το Βλάχικο είναι μια από τις πιο σπάνιες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και συναντάται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου. Είναι ποικιλία παραγωγική και εύρωστη με μέτρια προς όψιμη ωρίμαση. Εξαιτίας του υψομέτρου και του ορεινού κλίματος οι διακυμάνσεις ανάμεσα στις χρονιές είναι σημαντικές.

Λιτό στυλ, τραγανός και καθαρός χαρακτήρας στο στόμα και εντυπωσιακή φρεσκάδα λόγω της ορεινής τους προέλευσης. Πρόκειται για αρωματικά, σχετικά ελαφριά, σε σώμα, κρασιά, αλλά με τανίνες πάνω στις οποίες πατάει το νόστιμο φρούτο της ποικιλίας. Συνήθως θα ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια που όμως δεν θα υπερισχύσουν έναντι του φρούτου. Αν και οι μονοποικιλιακές εκφράσεις έχουν εξαιρετικό στιλιστικό ενδιαφέρον, παραδοσιακά το Βλάχικο αναμιγνύεται και με άλλες τοπικές ποικιλίες της περιοχής όπως το Μπεκάρι. Υπάρχουν ακόμα και κάποια ροζέ αφρώδη κρασιά στα οποία συμμετέχει με Ντεμπίνα και Βλάχικο. Τα ερυθρά ξηρά κρασιά μπορούν να παλαιώσουν για 4-5 χρόνια.

Δροσιστικά, νόστιμα, ευχάριστα και γευστικά, τα κρασιά από Βλάχικο μπορούν να είναι απολαυστικά ακόμα και το καλοκαίρι αν κάποιος τα δροσίσει. Ταιριάζουν εξαιρετικά με πιάτα που αναζητούν φρεσκάδα και οξύτητα όπως λουκάνικα ψητά, χοιρινές μπριζόλες, ταρτάρ μοσχαριού αλλά και με ένα πλατό αλλαντικών και τυριών. Για περισσότερη περιπέτεια συνδυάστε τα με τόνο ή σολομό (ειδικά στο τηγάνι) ακόμα και σούσι ή σασίμι αν προτιμάτε ένα δροσερό ερυθρό δίπλα τους.