Βιδιανό

Σύντομη περιγραφή:

Αρωματικό, με ώριμα φρούτα, ανθικά στοιχεία και κάποιες ορυκτές νότες. Πληθωρικό στο στόμα, με κρεμώδη υφή, εξαιρετική πυκνότητα φρούτου, λεπτή και ισορροπημένη οξύτητα και νότες ορυκτότητας. Εξαιρετική συνάφεια με το βαρέλι.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

ροδάκινο, βερίκοκο, περγαμόντο, άνθη, ορυκτότητα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Κρήτη

Στιλ:

δεξαμενής/φρουτώδες, με επαφή με οινολάσπες/βαρελάτο/κρεμώδες

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Χάνδακας-Candia, ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia (μόνο γλυκό)

Το Βιδιανό είναι κατά κοινή ομολογία η λευκή ποικιλία “star” του κρητικού αμπελώνα. Σχεδόν εξαφανισμένη μέχρι και πολύ πρόσφατα, αναβίωσε μέσα από παλαιούς αμπελώνες της ποικιλίας στην περιοχή του Ρεθύμνου και την τελευταία δεκαετία γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθιση. Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η αλλαγή της εικόνας του κρητικού αμπελώνα τα τελευταία χρόνια σχετίζεται και με τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται από τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στον νομό του Ηρακλείου αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, κυρίως στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, και έχει επίσης μεταφυτευθεί σε περιοχές της Μακεδονίας όπως η Καβάλα και η Δράμα. Είναι μια ποικιλία η οποία λόγω του εξαιρετικού ποιοτικού της δυναμικού, αποτελεί αντικείμενο πειραματισμού για παραγωγούς και εκτός του νησιού.

Πρόκειται για ένα παραγωγικό σταφύλι, το οποίο δίνει μεγάλα σε μέγεθος και  βάρος τσαμπιά. Παράγοντες όπως η ηλικία, τα φτωχά εδάφη και η καλλιέργεια σε πλαγιές, περιορίζουν την παραγωγικότητά του. Στην Κρήτη υπάρχουν κάποια αυτόρριζα παλαιά πρέμνα της ποικιλίας, η ηλικία των οποίων ξεπερνάει ακόμα και τα 100 χρόνια.

Τα κρασιά από την ποικιλία Βιδιανό είναι αρωματικά και έχουν πλούσια υφή και πάχος στο στόμα. Η δροσερή οξύτητά τους όμως ισορροπεί τον πλούσιο χαρακτήρα των κρασιών. Πολλά από τα μονοποικιλιακά παραδείγματα παράγονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Δεν λείπουν ωστόσο τα πιο πληθωρικά κρασιά που έχουν ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, ενισχύοντας τον πλούτο και την κρεμώδη υφή στο στόμα. Πρόκειται για μια ποικιλία υπό εξερεύνηση και έτσι μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών. Είτε πιο ορυκτά και με περισσότερη φρεσκάδα, είτε πιο πληθωρικά, ώριμα και πλούσια.

Εκτός από τα λευκά, ξηρά, «ήσυχα» κρασιά υπάρχουν και κάποιες λίγες ετικέτες αφρώδων οίνων από το Βιδιανό. Τα περισσότερα κρασιά φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη στην ετικέτα, ή κάποιο από τα ΠΓΕ νομών της Κρήτης, όπως ΠΓΕ Ηράκλειο και ΠΓΕ Ρέθυμνο. Συμμετέχει επίσης στο χαρμάνι των οίνων ΠΟΠ Χάνδακας-Candia και ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia.

Σε αρκετές περιπτώσεις το Βιδιανό θα αναμιχθεί με άλλες – συνήθως κρητικές –  ποικιλίες αλλά και κάποιες διεθνείς όπως το Chardonnay. Η μικρή εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι το Βιδιανό είναι μια ποικιλία που μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιωθεί στη φιάλη, ακόμα και σε παραδείγματα που έχουν οινοποιηθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Η παραμονή των κρασιών για μια πενταετία στη φιάλη θα αναδείξει πιο ορυκτά και μελωμένα αρώματα όπως αποξηραμένα βερίκοκα και μέλι, πάντα με μια υπογραφή φρυγανισμένου ψωμιού και ξηρών καρπών. Αξίζει, εκτός από φρέσκα, τα κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό να δοκιμάσετε να τα καταναλώσετε μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής τους στη φιάλη.

Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας ξεδιπλώνουν θαυμάσια την προσωπικότητά τους αναδεικνύοντας συνδυασμούς με πλούσια ζυμαρικά όπως με σολωμό ή μανιτάρια, με θαλασσινά και μεγάλα ψάρια ψητά στα κάρβουνα. Παραδείγματα που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια θα ταιριάξουν εξαιρετικά με χοιρινό κατσαρόλας ή στο φούρνο.