Θραψαθήρι

Σύντομη περιγραφή:

Σπάνια κρασιά με καταγωγή από την Κρήτη τα οποία διαθέτουν έναν έντονο μεσογειακό χαρακτήρα. Είναι μαλακά και πλούσια σε υφή, χωρίς όμως να τους λείπει η ισορροπία ή να φαίνονται βαριά και αλκοολικά. Διαθέτει ήπιες αρωματικές εντάσεις που θυμίζουν πυρηνόκαρπα και καλοκαιρινά φρούτα ενώ δεν λείπει και η ορυκτή, πικάντικη αίσθηση. Κάποια παραδείγματα θα οινοποιηθούν σε βαρέλι αποκτώνοντας επιπλεον όγκο, ευρύτητα και πολυπλοκότητα στο στόμα.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

πεπόνι, ροδάκινο ορυκτότητα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Κρήτη

Στιλ:

λευκά ξηρά πλούσια και ώριμα

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Σητεία (ξηρά), ΠΟΠ Χάνδακας Candia (ξηρά), ΠΟΠ Malvasia Σητεία (γλυκά), ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας Candia (γλυκά)

Το Θραψαθήρι είναι μια σπάνια αλλά εκλεκτή ποικιλία του κρητικού αμπελώνα. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του θυμίζει το Αθήρι δεν υπάρχει κάποια γενετική συγγένεια. Αντίθετα είναι μια ποικιλία που γενετικά σχετίζεται με την ποικιλία Βιδιανό. Καλλιεργείται από το ένα  έως το άλλο άκρο της Κρήτης, αλλά σημαντική φήμη έχει στην περιοχή της Σητείας όπου συμμετέχει (σε συνδυασμό με την Βηλάνα) και στα ξηρά λευκά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σητεία. Παρά τον εξωτικό και σπάνιο χαρακτήρα που διαθέτει, αναγνωρίζεται για το ποιοτικό του δυναμικό, ειδικά όταν η καλλιέργειά του είναι προσεγμένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα κρασιά της ποικιλίας είναι ανάμεσα στα καλύτερα της Κρήτης. Η καλλιέργεια του ενδείκνειται σε ορεινά και πιο φτωχά εδάφη για να περιοριστούν οι στρεμματικές του αποδόσεις.

Το Θραψαθήρι δίνει χαρμάνια με Βηλάνα στην ζώνες ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ Σητεία και ΠΟΠ Χάνδακας Candia. Υπάρχουν παραγωγοί στη Σητεία που παράγουν οξειδωτικά, ώριμα στυλ κρασιών από την ποικιλία. Γενικά μπορεί να δώσει κρασιά γεμάτα, πλούσια με εύρος και μαλακή ισορροπημένη οξύτητα. Κάποιες οινοποιήσεις μπορούν να γίνουν σε δεξαμενή ή σε δρύινα βαρέλια. Τα τελευταία ενισχύουν την πολυπλοκότητα και τον πλούσιο χαρακτήρα των κρασιών από την ποικιλία Θραψαθήρι. Άλλα χαρμάνια είναι με αρωματικές ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc που εντείνουν τις αρωματικές εντάσεις και τη φρεσκάδα των κρασιών.

 

Τα μονοποικιλιακά παραδείγματα κυκλοφορούν συνήθως με την ένδειξη ΠΓΕ Κρήτη στην ετικέτα. Τα καλύτερα ξηρά κρασιά μπορούν να παλαιώσουν για 3 έως 5 χρόνια στη φιάλη, κάποιες όμως οξειδωτικές, γεμάτες ιδιοσυγκρασία ετικέτες, κυκλοφορούν ακόμα και μετά από μια δεκαετία στην αγορά. Σπανιότερα συμμετέχει και στη δημιουργία γλυκών κρασιών σε χαρμάνια με άλλες κρητικές ποικιλίες.

Ο πλούσιος και στρογγυλός χαρακτήρας των κρασιών και η ήπια αρωματικότητα που διαθέτουν τα κρασιά, τα κάνει άριστους συνοδούς πλούσιων πιάτων βασισμένων στο λευκό κρέας. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά με ψητά λιπαρά ψάρια, ειδικά οι εκδοχές που έχουν ωριμάσει για ένα χρονικό διάστημα σε δρύινα βαρέλια.