Θράκη

Θράκη

Οίνοι ΠΓΕ: ΠΓΕ Θράκη,
ΠΓΕ Έβρος, ΠΓΕ Ίσμαρος,
ΠΓΕ Άβδηρα
Οίνοι ΠΟΠ: δεν υπάρχουν οίνοι ΠΟΠ

Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, συνορεύοντας με τη Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά. Πρόκειται για μια μικρή, σε μέγεθος, αμπελουργική περιοχή και μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Η Θράκη διαθέτει ήπιο μεσογειακό κλίμα, ωστόσο λόγω του γεωγραφικού πλάτους είναι αρκετά πιο δροσερή από άλλες ελληνικές αμπελοοινικές περιοχές. Η οροσειρά της Ροδόπης λειτουργεί ως φράγμα για τους ψυχρούς βόρειους ανέμους που πνέουν από τη Βουλγαρία, ενώ η γειτνίαση της περιοχής με το Βόρειο Αιγαίο μετριάζει τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Παρά τη μακρόχρονη οινοποιητική παράδοση, η Θράκη, μόλις πρόσφατα αναδείχθηκε στην αγορά ως ένας δυναμικός παραγωγός κρασιών υψηλής ποιότητας. Μια μικρή ομάδα οινοποιείων, που εστιάζει στην ποιότητα και έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις, φέρνει έναν «άνεμο αλλαγής» προσδιορίζοντας το ανεξερεύνητο δυναμικό της περιοχής και αξιοποιώντας τον πλούτο των ποικιλιών.

Οι οίνοι ΠΓΕ Ίσμαρος, που συνδέονται με την ιστορική περιοχή της Μαρώνειας, στη Ροδόπη, και ΠΓΕ Άβδηρα στη Ξάνθη, είναι τα κύρια κέντρα παραγωγής της Θράκης. Ανατολικότερα, η γεωγραφική ένδειξη ΠΓΕ Έβρος είναι μια αρκετά παραγωγική και ψυχρή αμπελουργική περιοχή. Η Θράκη δεν παράγει κρασιά ΠΟΠ, ωστόσο οι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν της χρήσης του ευρύτερου ΠΓΕ Θράκη, που συμπεριλαμβάνει όλες τις περιοχές και τις ποικιλίες αμπέλου του θρακικού αμπελώνα.

Ο αμπελώνας είναι φυτεμένος με τοπικές ποικιλίες όπως το μικρόρωγο, τανικό, υψηλής ποιότητας Μαυρούδι, ή το δροσιστικό, και εξαιρετικό για ροζέ κρασιά, Παμίδι, καθώς και το κομψό ερυθρό Λημνιό και το λευκό Ζουμιάτικο. Κλασικές ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά επιδεικνύουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη Θράκη, δημιουργώντας κρασιά με ζωηρό φρούτο και υπέροχη φρεσκάδα. Διεθνείς ποικιλίες όπως τα Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Mourvedre, Sangiovese, Sauvignon Blanc και Chardonnay, προσθέτουν στην οινική ποικιλομορφία της περιοχής.