Θεσσαλία

Θεσσαλία

Οίνοι ΠΟΠ: ΠΟΠ Ραψάνη,
ΠΟΠ Αγχίαλος, ΠΟΠ Μεσενικόλα
Οίνοι ΠΓΕ: ΠΓΕ Θεσσαλία,
ΠΓΕ Καρδίτσα, ΠΓΕ Μαγνησία,
ΠΓΕ Κρανιά, ΠΓΕ Ελασσόνα,
ΠΓΕ Τύρναβος, ΠΓΕ Κραννώνα,
ΠΓΕ Μετέωρα

Η Θεσσαλία βρίσκεται στην καρδιά της ηπειρωτικής χώρας και σε επίπεδο μορφολογίας καθορίζεται από την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Όλυμπο, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες πεδιάδες, τον Θεσσαλικό κάμπο. Η οικονομία της Θεσσαλίας βασίζεται κυρίως στη γεωργία, ενώ η πλειοψηφία της γεωργικής γης είναι αφιερωμένη σε άλλες καλλιέργειες εκτός σταφυλιών. Η απέραντη, επίπεδη και εύφορη πεδιάδα διασχίζεται από τον Πηνειό ποταμό και περιβάλλεται από ψηλά βουνά.

Η Θεσσαλία χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ενότητες (νομούς), τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Η Λάρισα είναι μια από τις τέσσερις γεωγραφικές ενότητες της Θεσσαλίας. Είναι σχετικά επίπεδη ωστόσο στο βορειοανατολικό τμήμα της βρίσκονται ο Όλυμπος και η Όσσα. Στις χαμηλότερες πλαγιές των δύο βουνών εκτείνεται η σημαντικότερη περιοχή της Θεσσαλίας, η ΠΟΠ Ραψάνη. Η περιοχή ξεκινά από τα περίπου 250μ. υψόμετρο, φτάνοντας σχεδόν τα 600μ. στα υψηλότερα σημεία. Οι πλαγιές μπορεί να είναι πολύ απότομες, τα εδάφη είναι φτωχά και πετρώδη-σχιστολιθικά, ενώ η μεγάλη ημερήσια διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την αργή ανάπτυξη των αρωμάτων του Ξινόμαυρου. Την ευγενή αυτή ποικιλία συμπληρώνουν οι ερυθρές ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό σε αναλογίες που διαφοροποιούνται από παραγωγό σε παραγωγό. Η ΠΟΠ Ραψάνη είναι αφιερωμένη στην παραγωγή ερυθρών κρασιών. Τα κρασιά εμφανίζουν χαρακτήρα ώριμου δαμάσκηνου, πικάντικες νότες και ισχυρή, αλλά τιθασευμένη, τανική δομή. Λόγω του θερμότερου κλίματος και του νοτιότερου γεωγραφικού πλάτους, τα κρασιά ΠΟΠ Ραψάνη είναι πάντα πιο γεμάτα και ώριμα χωρίς την αυστηρότητα ή τη δομή των κρασιών της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα.

Ένα ακόμα σημαντικό κέντρο παραγωγής στη Λάρισα είναι η ΠΓΕ Τύρναβος. Η γη εδώ είναι πιο εύφορη και πιο επίπεδη, ενώ καλλιεργείται ένας μεγάλος αριθμός ποικιλιών. Ανάμεσά τους, η πρόσφατα αναβιωμένη Λημνιώνα δείχνει πολύ μεγάλο ποιοτικό δυναμικό και συγκαταλέγεται στις πιο ανερχόμενες γηγενείς ποικιλίες. Στην περιοχή της Λάρισας ανήκουν και δύο ακόμα ζώνες ΠΓΕ, η ΠΓΕ Κρανιά στον Κάτω Όλυμπο που είναι αφιερωμένη σε κρασιά από διεθνείς ποικιλίες, η ΠΓΕ Ελασσόνα αλλά και η πολύ περιορισμένη ΠΓΕ Κραννώνα.

Υπάρχουν δύο ακόμη ζώνες παραγωγής οίνων ΠΟΠ στη Θεσσαλία. Η ΠΟΠ Μεσενικόλα που βρίσκεται στον νομό Καρδίτσας και οι αμπελώνες περιβάλλουν τις όχθες της λίμνης Πλαστήρα. Η συγκεκριμένη ονομασία προέλευσης αφορά μόνο ερυθρούς οίνους που παράγονται από τις ποικιλίες Μαύρο Μεσενικόλα με μικρότερο ποσοστό στο χαρμάνι Syrah και Carignan. Τα κρασιά από άλλες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες μπορούν να φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ Καρδίτσα.