Syrah

Σύντομη περιγραφή:

Από τις διεθνείς ερυθρές ποικιλίες, το Syrah ίσως είναι αυτή που έχει προσαρμοστεί απόλυτα στο κλίμα της Ελλάδας και δίνει κρασιά παγκόσμιας κλάσης. Τα κρασιά έχουν βαθύ χρώμα με πυκνές ώριμες τανίνες, ώριμο μαύρο φρούτο, πιπέρι και ανθικές νότες που θυμίζουν βιολέτα. Πολύ συχνά η χρήση δρυός θα εμπλουτίσει τον χαρακτήρα των κρασιών με νότες βανίλιας, μπαχαρικών και καπνού.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

μαύρο φρούτο, πιπέρι, βιολέτα, δρυς

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Στιλ:

ερυθρά ξηρά/βαρέλι

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Μεσενικόλα

Το Syrah καλλιεργήθηκε για πολλά χρόνια στη Μακεδονία αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος κ.α. Ευδοκιμεί εξαιρετικά σε ζεστά κλίματα και ωριμάζει συνήθως στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Syrah παράγει εξαιρετικά πληθωρικά και ώριμα μονοποικιλιακά κρασιά, ενώ συναντάται σε χαρμάνια με, κατά τόπους, γηγενείς ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο κ.α.. Υπάρχουν επίσης χαρμάνια με διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Grenache, Mourvedre αλλά και Viognier. Τα κρασιά είναι πυκνά, φρουτώδη, με συμπληρωματικές νότες από την ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια. Σπανιότερα υπάρχουν κάποια παραδείγματα που είναι δεξαμενής με έμφαση στην αμεσότητα του φρούτου και πιο ελαφρύ χαρακτήρα. Συμμετέχει στο χαρμάνι του ΠΟΠ Μεσενικόλα και σε διάφορα ΠΓΕ ανά την ελληνική επικράτεια. Τα καλύτερα Syrah μπορούν να παλαιώσουν για πάνω από μια δεκαετία στη φιάλη.

Πιο νεαρά φρουτώδη στυλ είναι εξαιρετικά με αλλαντικά, τυριά και ελιές. Επίσης συνδυάζονται με πιο ελαφριά κρέατα όπως κοτόπουλο ψητό με μαρινάτα μπαχαρικών. Τα πιο γεμάτα και πλούσια παραδείγματα είναι κλασικός συνδυασμός για μοσχάρι είτε ψητό είτε κατσαρόλας, και barbeque με πικάντικες μαρινάτες.