Σαββατιανό

Σύντομη περιγραφή:

Μέτριας έντασης φρουτώδη αρώματα, που θυμίζουν μήλο και τροπικά φρούτα. Υπέροχη εξέλιξη με τον χρόνο αναπτύσσοντας μέλι, ξηρούς καρπούς και φρυγανισμένο ψωμί μετά από μερικά χρόνια στη φιάλη. Μέτριο σώμα, με μέτρια αλλά ισορροπημένη οξύτητα και εξαιρετική πολυπλοκότητα, ειδικά όταν τα σταφύλια προέρχονται από παλαιά αμπέλια.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

λεμόνι, πεπόνι, ορυκτό, γήινο

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Πελοπόννησος (Πάτρα)

Στιλ:

δεξαμενής/φρουτώδη ή/και ορυκτά, παρατεταμένη επαφή με τις φλούδες (skin-contact), ρετσίνες

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΟΠ Αγχίαλος

Το Σαββατιανό είναι η πρώτη σε φυτεύσεις ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα με κέντρα παραγωγής την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό και με την παραγωγή της παραδοσιακής Ρετσίνας. Στην Αττική, στην Εύβοια και τη Βοιωτία υπάρχουν 15 διαφορετικές ΠΓΕ Ρετσίνας που παράγονται είτε από Σαββατιανό είτε από Ροδίτη. Είναι μια ποικιλία εξαιρετικά προσαρμοσμένη στις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές όπως η Αττική. Ένα μέρος των αμπελώνων είναι μεγάλοι σε ηλικία και καλλιεργούνται πάνω σε φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη. Τέτοιοι αμπελώνες δίνουν κορυφαίες εκφράσεις της ποικιλίας, με εξαιρετική συμπύκνωση στο φρούτο και σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης. Εκτός Στερεάς Ελλάδας καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας. Στον νομό Μαγνησίας συμμετέχει μαζί με τον Ροδίτη στην παραγωγή των οίνων ΠΟΠ Αγχίαλος.

Δίνει μαλακά, φρουτώδη ευχάριστα κρασιά με μέτρια επίπεδα οξύτητας και μέτριο σώμα. Το κλασικό στιλ ενός μονοποικιλιακού Σαββατιανού είναι ευχάριστο και ευκολόπιοτο. Τα τελευταία χρόνια γίνεται εξαιρετική δουλειά στο αμπέλι και στο οινοποιείο και τα νέα δείγματα της ποικιλίας συναρπάζουν με τον χαρακτήρα τους. Τα καλύτερα κρασιά χαρακτηρίζονται από συμπύκνωση στο φρούτο, ισορροπία και σημαντικό δυναμικό παλαίωσης. Μπορούν να παλαιώσουν σχεδόν για μια δεκαετία αναπτύσσοντας ξηρούς καρπούς, μέλι, τοστ και κηρήθρα.

Ωστόσο το Σαββατιανό δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή νεαρών ξηρών λευκών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια παλέτα νέων εκφράσεων της ποικιλίας. Κάποια έχουν ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, κάποια παράγονται με παρατεταμένη εκχύλιση με τις φλούδες (orange), ενώ οι παραγωγοί πειραματίζονται και με ελάχιστα ή καθόλου θειώδη ή με φιάλες που παλαιώνουν πρώτα στο κελάρι τους και τις κυκλοφορούν ώριμες στην αγορά. Τέλος πέρα από τα μονοποικιλιακά κρασιά το Σαββατιανό αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως ο Ροδίτης. Το Σαββατιανό κάνει επίσης δυναμική επιστροφή και στις Ρετσίνες με ορισμένα από τα κορυφαία παραδείγματα της νέας γενιάς να προέρχονται από την ποικιλία. Το Σαββατιανό συμμετέχει σε έναν μεγάλο αριθμό τοπικών ΠΓΕ στους νομούς της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Τα ξηρά κρασιά της ποικιλίας μπορούν να συνδυαστούν με πληθώρα διαφορετικών πιάτων. Επιλέξτε ένα φρέσκο και φρουτώδες ισορροπημένο Σαββατιανό για πιάτα με βάση τα πουλερικά, τα λαχανικά ή το ψάρι. Περισσότερο ώριμες ή παλαιωμένες εκφράσεις θα σταθούν εύκολα σε γήινα πιάτα όπως τα όσπρια αλλά ακόμα και κρέατα ψημένα στο φούρνο, όπως χοιρινό με βερίκοκα. Οι Ρετσίνες από Σαββατιανό απογειώνουν αλίπαστα, τυριά όπως η φέτα, σαγανάκι τηγανητό, και πολλούς μεζέδες της ελληνικής κουζίνας.