Ρομπόλα

Σύντομη περιγραφή:

Aρωματικά κρασιά με φρεσκάδα που επιδεικνύουν κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, μάραθου, φυτικές νότες και ορυκτότητα. Στο στόμα είναι ισορροπημένα με λεμονάτη οξύτητα και μέτριο σώμα, ενώ εμφανίζουν πυκνό φρούτο. Η ωρίμαση στην φιάλη προσθέτει ορυκτή και γήινη πολυπλοκότητα.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

λεμόνι, εσπεριδοειδή, μάραθος, ορυκτό (βρεγμένη πέτρα)

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Κεφαλονιά

Στιλ:

ξηρά δεξαμενής/ορυκτά

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας

Η καλλιέργεια της λευκής Ρομπόλας επικεντρώνεται στο νησί της Κεφαλονιάς αλλά η ποικιλία ευδοκιμεί και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Συμμετέχει στη ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας όπου και παράγει ξηρά, λευκά, κοφτερά σε οξύτητα, κρασιά από υψόμετρα που φτάνουν έως και τα 800μ. στον Αίνο, στο κέντρο της Κεφαλονιάς. Φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη, γεμάτα πέτρα περιορίζουν τις στρεμματικές αποδόσεις και συνεισφέρουν σε κρασιά γεμάτα νεύρο και ορυκτότητα. Είναι ποικιλία ευαίσθητη σε ασθένειες και προτιμάει τα ορεινά terroir σε σχέση με τις παράκτιες, με περισσότερη υγρασία, περιοχές.

Η Ρομπόλα παράγει εξαιρετικά ξηρά κρασιά στη ζώνη παραγωγή οίνων ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Η ικανότητά της να εκφράζει τις ιδιαιτερότητες του τόπου από τον οποίο προέρχεται την κατατάσσει ανάμεσα στα κορυφαία σταφύλια του ελληνικού αμπελώνα. Η οινοποίηση σε ουδέτερες ανοξείδωτες δεξαμενές ή τσιμέντο (αυγά) οδηγεί σε κρασιά με διαύγεια, καθαρότητα στο φρούτο και έντονα ποικιλιακά αρώματα. Επαφή με τις οινολάσπες ή ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια οδηγεί σε πιο πλούσια ή ώριμα στιλ κρασιών. Πάντα όμως χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό κομψότητας και λεπτών αρωμάτων με κοφτερή, λεμονάτη οξύτητα. Τα καλύτερα παραδείγματα μπορούν να παλαιώσουν για παραπάνω από μια πενταετία. Θα μελώσουν, θα γίνουν περισσότερο πολύπλοκα και θα αναπτύξουν έναν έντονα γήινο-πετρόλ χαρακτήρα.

Τα κρασιά της ποικιλίας Ρομπόλα είναι απόλυτα γαστρονομικά κρασιά. Φρεσκάδα, οξύτητα, ορυκτότητα και ενέργεια στο στόμα, σε συνδυασμό με τον λεπτό αρωματικό χαρακτήρα των κρασιών οδηγούν σε ένα πλήθος επιλογών στο τραπέζι. Ταιριάζει εξαιρετικά με ψητά ψάρια, ζυμαρικά με θαλασσινά και κόκκινη σάλτσα , όστρακα ωμά αλλά και ψάρια με εκλεπτυσμένες σάλτσες όπως ένα αέρινο αυγοκομμένο φρικασέ τσιπούρας.