Ρωμέικο

Σύντομη περιγραφή:

Χανιώτικη ερυθρή ποικιλία που δίνει κρασιά με πολύ απαλό και ασταθές χρώμα, η οποία παραδοσιακά οινοποιούνταν σε οξειδωτικό στυλ. Το παραδοσιακό στυλ είναι καφετί, έντονα ξηροκαρπάτο, αλκοολικό. Σήμερα παράγονται λευκά και ροζέ κρασιά με δροσερό χαρακτήρα και κάποια εξαιρετικά σύνθετα γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια.

 

 

Το Ρωμέικο είναι το παραδοσιακό σταφύλι του αμπελώνα των Χανίων στην Κρήτη. Το κύριο κέντρο καλλιέργειας βρίσκεται στην Κίσσαμο. Άλλες νησίδες φυτεύσεων υπάρχουν και στο Ρέθυμνο. Είναι εξαιρετικά παραγωγικό σταφύλι και στις παραδοσιακές χωρικές οινοποιήσεις αφηνόταν να δώσει τεράστιες στρεμματικές αποδόσεις. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι η ανομοιόμορφη ωρίμαση μέσα στο ίδιο τσαμπί. Είναι εξαιρετικά ευοξείδωτη ποικιλία.

Πρόκειται για ένα ερυθρό σταφύλι το οποίο δίνει κρασιά με απαλό και ασταθές χρώμα, χαμηλά επίπεδα οξύτητας και ασθενή αρώματα. Το παραδοσιακό στυλ οινοποίησης ήταν οξειδωτικό και γι’ αυτό το σταφύλι αποτελούσε τη βάση του κλασικού κρητικού Μαρουβά. Οι Μαρουβάδες ήταν κρασιά πολύ οξειδωτικά με καφετί χρώμα και έντονα αρώματα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.

Σήμερα αρκετά σύγχρονα οινοποιεία προσεγγίζουν το σταφύλι με διαφορετικό τρόπο παράγοντας λευκά κρασιά (blanc de noir), εξαιρετικά ροζέ με πολύ δροσερό χαρακτήρα, ακόμα και γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια με εντυπωσιακή συμπύκνωση και ισορροπία.

Λευκά και ροζέ κρασιά με ριζότα λαχανικών, θαλασσινά, ζυμαρικά και τα γλυκά με επιδόρπια βασισμένα σε ξηρούς καρπούς όπως ο μπακλαβάς, ή η σοκολάτα. Ταιριάζουν επίσης με αλμυρά τυριά.