ENOS

ΠΟΠ Χάνδακας-Candia

ΠΟΠ Χάνδακας-Candia

Ποικιλία:

Λευκά

Ερυθρά

Σημαντικότερα στυλ:

Περιοχή:

Ηράκλειο, Κρήτη

Τύποι κρασιών:

Η ζώνη

Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Candia (Χάνδακας – Candia) περιλαμβάνει σχεδόν όλο τον νομό, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στο νοτιοδυτικό και στο ανατολικό τμήμα. Είναι η πιο μεγάλη σε έκταση ζώνη ΠΟΠ του νομού Ηρακλείου.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως τυπικό μεσογειακό, με το υψόμετρο να φτάνει περίπου έως 700 μέτρα. Οι ορεινοί όγκοι που υπάρχουν στο κέντρο του νομού προστατεύουν τους αμπελώνες από τους θερμούς νότιους ανέμους, ενώ οι δροσεροί βόρειοι άνεμοι βοηθούν μετριάζουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ιστορία

Tα τοπωνύμια Χάνδακας – Candia είναι τα ιστορικά ονόματα του σημερινού νομού Ηρακλείου Kρήτης, τα οποία χαρακτήριζαν την περιοχή επί 1000 χρόνια. Η αμπελοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου έχει βαθιές ρίζες που πάνε 4000 χρόνια πίσω, ξεκινώντας τουλάχιστον από τη Μινωική εποχή με χαρακτηριστικό το αρχαιότερο πατητήρι σταφυλιών, ηλικίας μεγαλύτερης των 3.500 ετών, που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή του Βαθύπετρου. Εντυπωσιακοί αμφορείς, τεράστιοι υπόγειοι χώροι αποθήκευσης, σχετικές απεικονίσεις σε όλα τα μινωικά ανάκτορα, αλλά και αναρίθμητες καταχωρίσεις για μεγάλες ποσότητες κρασιού στα μινωικά αρχεία, σηματοδοτούν όχι μόνο τον κεντρικό ρόλο που έπαιζε το κρασί στη ζωή του νησιού, αλλά και το υψηλό επίπεδο γνώσης των Μινωιτών για αυτό. Με τα πλοία τους γεμάτα με προϊόντα της κρητικής γης, όπως το κρασί, γυρίζουν όλη τη Μεσόγειο, φθάνοντας μέχρι στην αυλή των Αιγύπτιων Φαραώ.

Ποικιλίες και χαρακτηριστικά

Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Χάνδακας-Candia παράγονται από σταφύλια της ποικιλίας Βηλάνα σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, με προαιρετική συμμετοχή των ποικιλιών Βιδιανό, Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι, σε ποσοστό μέχρι 15%. Πρόκειται για κρασιά με φρεσκάδα και μέτρια ένταση αρωμάτων και γεύσεων που παραπέμπουν σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, το ροδάκινο και το μήλο και σε ανθικά στοιχεία. Η γεύση τους είναι απαλή, με δροσιστική οξύτητα, μέτριο επίπεδο αλκοόλης και μέτριο σώμα.

Τα ερυθρα κρασιά ΠΟΠ Χάνδακας-Candia παράγεται από συνοινοποίηση σταφυλιών των ποικιλιών Κοτσιφάλι σε ποσοστό 70% και Μανδηλαριά σε ποσοστό 30%. Οι δύο αυτές ποικιλίες αλληλοσυμπληρώνονται καθώς το Κοτσιφάλι δίνει ανοιχτόχρωμα κρασιά με έντονα αρώματα, χαμηλές έως μέτριες τανίνες και υψηλό αλκοόλ, ενώ η Μανδηλαριά ενισχύει τα κρασιά με βαθύτερο χρώμα, υψηλότερα επίπεδα τανίνης και πιο αισθητή οξύτητα. Έτσι ο συνδυασμός τους δίνει κρασιά με αρώματα σκούρων φρούτων και βοτάνων, με μέτριο σώμα και ισορροπημένες τανίνες.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping