ΠΟΠ Σητεία
ΠΟΠ Σητεία
Ποικιλία:
Λευκά
- Βηλάνα 70%
- Θραψαθήρι 30%
Ερυθρά
- Λιάτικο τουλάχιστον 80%
- Μανδηλαριά
Γλυκά ερυθρά
- Λιάτικο
Σημαντικότερα στυλ:
- Eρυθρά ξηρά
- Λευκά γλυκά
- Ερυθρά γλυκά
Περιοχή:
Λασίθι, Κρήτη
Τύποι κρασιών:
- Λευκός ξηρός
- Ερυθρός ξηρός
- Ερυθρός γλυκός ενισχυμένος
- Ερυθρός γλυκός από λιαστά σταφύλια
Η ζώνη
Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Σητεία περιλαμβάνει τις πλαγιές της βορειοανατολικής ακτής της Κρήτης έως την πόλη της Σητείας και το οροπέδιο της Ζήρου, με τους γύρω ορεινούς όγκους στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Λασιθίου. Η ζώνη είναι κυρίως ημιορεινή και ορεινή με τους περισσότερους αμπελώνες να εκτίνονται μεταξύ των 300 ως 750 μέτρων, ενώ τα εδάφη εμφανίζουν τεράστια ποικιλομορφία.
Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, με τους χειμώνες να είναι αρκετά ήπιοι και υγροί. Στην Σητεία υπάρχουν αμπέλια σε κυπελλοειδή σχηματισμό, αυτόρριζα, προφυλλοξηρικά, μεγάλης ηλικίας. Κάποια απ’ αυτά είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες.
Ιστορία
Το αμπέλι καλλιεργείται από τη Μινωική εποχή στην Κρήτη. Στους ελληνιστικούς και ρωμαικούς χρόνους υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές για κρασιά και πολλά ευρήματα αρχαίων οινοποιητικών εγκαταστάσεων. Ο Λούκουλος μετέφερε σφραγισμένους αμφορείς με Σητειακά κρασιά για τα λουκούλεια γεύματα του. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους όπως και κατά την περίοδο των ενετικών χρόνων έχουμε πολλές ιστορικές και εμπορικές αναφορές αγοραπωλησιών κρασιού προς την Βενετία. η κύρια αγροτική παραγωγή κατά των Μεσαίωνα είναι η αμπελοκαλλιέργεια όπως αποδεικνυουν οι διάσπαρτες επαύλεις με οινική παραγωγή με αναφορές σε παλιά συμβόλαια στο αρχείο της Βενετίας. “Serenissima Repubblica di Venezia”.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Σητεία παράγονται από 70% Βηλάνα και 30% Θραψαθήρι. Το Θραψαθήρι ενισχύει με όγκο, φρουτώδη στοιχεία και ορυκτότητα τη Βηλάνα, οδηγώντας σε σχετικά πλούσια κρασιά, με ισορροπημένη οξύτητα και αρώματα και γεύσεις που παραπέμπουν σε φρούτα όπως το πεπόνι, το ροδάκινο και το μήλο και σε ανθικά στοιχεία.
Τα ερυθρά ξηρά κρασιά ΠΟΠ Σητεία παράγονται με συνοινοποίηση σταφυλιών από τις ποικιλίες Λιάτικο σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και το υπόλοιπο Μανδηλαριά. Το Λιάτικο δίνει ερυθρά ξηρά κρασιά εξαιρετικής φινέτσας με απαλό χρώμα, μέτριο επίπεδο τανινών, ζεστό αλκοόλ και ώριμα αρώματα σκούρων φρουτων και βοτάνων. Η Μανδηλαριά όταν προστίθεται ενισχύει το χρώμα και τις τανίνες. Τα κρασιά αυτά που εμφανίζουν ένα ρουστίκ προφίλ και έχουν μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στον χρόνο.
Τα γλυκά ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Σητεία παράγονται από 100% Λιάτικο μετά από αποξήρανση η οποία μπορεί γίνει στον ήλιο ή στη σκιά ή να αφεθούν τα σταφύλια πάνω στα πρέμνα προς μερική αφυδάτωση. Το Λιάτικο φτάνει στο απόγειο του στα γλυκά κρασιά που εμφανίζουν σύνθετα, πλούσια και πυκνά γλυκά κρασιά με αρώματα και γεύσεις αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, σταφίδας, σύκων, σοκολάτας αλλά και βοτάνων. Μπορούν να εξελιχθούν για πολλά χρόνια στη φιάλη.