ENOS

ΠΟΠ Σάμος

ΠΟΠ Σάμος

Ποικιλία:

Περιοχή:

Σάμος, Βόρειο Αιγαίο

Σημαντικότερα στυλ:

Τύποι κρασιών:

Η ζώνη

Η ζώνη παραγωγής των οίνων ΠΟΠ Σάμος περιλαμβάνει περιοχές στο Καρλόβασι, στο Βαθύ και το Πυθαγορείο στη βόρεια πλευρά των όρων Άμπελος (Καρβούνης) και Κερκετέας. Οι αμπελώνες ξεκινουν από το υψόμετρο της θάλασσας και φτάνουν μέχρι τα 900 μέτρα με τη θερμοκρασία να εμφανιζει σημαντικές διαφορές. Οι αμπελώνες είναι ξερικοί και διαμορφωμένοι σε χαμηλό κύπελλο, ενώ είναι φυτεμένοι σε αναβαθμίδες με χτιστές πέτρινες πεζούλες λόγω των μεγάλων κλίσεων. Το κλίμα του νησιού είναι τυπικά μεσογειακό με τις θερμοκρασίες να είναι ήπιες και χωρίς ακραίες διακυμάνσεις. Το καλοκαίρι, οι βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι μετριάζουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ιστορία

Η αμπελοκαλλιέργεια στη Σάμο ξεκίνησε πριν την 1η χιλιετία π.Χ. Ο βασιλιάς Αγκαίος θεωρείται από τους πρώτους αμπελοκαλλιεργητές στη Σάμο. Σε νομίσματα του 5ου π.Χ. αιώνα, εμφανίζονται αμφορείς, κρατήρες κάνθαροι και τσαμπιά σταφύλια. Ο Ησύχιος αναφέρει την Σαμία σταφυλή ως πολύ γλυκιά και αρωματική. Στα νεότερα χρόνια από τον 16ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες για καλλιέργεια του Μοσχάτου στη Σάμο, ενώ από τα μέσα του 17ου αιώνα, ένα από τα βασικά είδη εμπορίου είναι ο ανθοσμίας οίνος της Σάμου. Το Σαμιώτικο κρασί σχολιάζεται από τους περιηγητές της εποχής. Στα μέσα του 18ου αιώνα ξεκινά η μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου του γλυκού Σαμιώτικου κρασιού.

Η Οθωμανική Κυβέρνηση όταν μαθαίνει ότι η Σάμος παράγει πολύ κρασί, στέλνει την άνοιξη του 1770, μουμπασίρη για να διαπιστώσει το ύψος της παραγωγής ώστε να τους φορολογήσει. Μετά τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους αναπτύσσεται στη Σάμο εμπορικός στόλος που φέρνει τα Σαμιώτικα κρασιά στη Ρωσία και τη λοιπή Ευρώπη. Γύρω στα 1820 ξεκινούν και οι συναλλαγές με την Αμερική. Από την αρχαιότητα και μέχρι τον 19ο αιώνα, η παρασκευή των γλυκών κρασιών γινόταν κυρίως με το λιάσιμο των σταφυλιών. Στην σύγχρονη ιστορία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ίδρυση της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.

Ποικιλίες και χαρακτηριστικά

Παράγονται πολλοί τύποι κρασιών, από φυσικώς γλυκά κρασιά προερχόμενα από λιάσιμο των σταφυλιών μέχρι και ενισχυμένα με υψηλότερο αλκοόλ και έντονο ποικιλιακό χαρακτήρα. Τα στυλ κυμαίνονται από νεαρά ενισχυμένα, χωρίς βαρέλι, ενισχυμένα, με έντονα αρώματα ποικιλίας, έως και έντονα, πολύπλοκα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας ώριμο και πολύπλοκο χαρακτήρα. Τα αρώματα ανάλογα με τον χρόνο της παλαίωσης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από φρέσκα λευκόσαρκα φρούτα, σταφύλι, τριαντάφυλλα, αποξηραμένα φρούτα, μέλια, γλυκά μπαχαρικά, φλούδες εσπεριδοειδών, καραμέλα και ξηρούς καρπούς. Η γεύση των κρασιών είναι πλούσια με πολύ καλή ισορροπία γλύκας και οξύτητας. Όλα τα στυλ συγκαταλέγονται στα καλύτερα γλυκά κρασιά της Ευρώπης.

Η Σάμος είναι η μόνη περιοχή όπου δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά της ποικιλίας Μοσχάτο ως μέρος του χαρακτηρισμού της ως ΠΟΠ καθώς από μόνη της η λέξη ‘’Σάμος’’ είναι αρκετό για τον προσδιορισμό του κρασιού.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping