ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας
ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας
Ποικιλία:
- Ρομπόλα
Σημαντικότερα στυλ:
- Λευκά ξηρά
Περιοχή:
Κεφαλονιά, Ιόνια νησιά
Τύποι κρασιών:
- Λευκός ξηρός
Η ζώνη
Η οριοθετημένη ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας περιλαμβάνει τις περιοχές των Ομαλών, Δαυγάτων, Δειλινάτων, Τρωϊαννάτων και Φαρακλάτων, Μουσάτων και Βλαχάτων του νησιού της Κεφαλονιάς σε υψόμετρο άνω των 50 μέτρων.
Βασικό χαρακτηριστικό της τοπογραφίας της ζώνης αποτελεί το όρος Αίνος που καταλαμβάνει σχεδόν το κέντρο του νησιού. Οι αμπελώνες εκτείνονται στα οροπέδια και στις πλαγιές που σχηματίζονται. Το εκπληκτικό, εξαιρετικά βραχώδες, terroir, της ζώνης της Ρομπόλας, αγγίζει τα 800μ. στις πλαγιές του όρους Αίνος. Μερικοί από τους πιο απότομους αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε πεζούλες που συγκρατούνται από ξερολιθιές. Το κλίμα είναι ήπιο-ζεστό μεσογειακό, οι χειμώνες είναι βροχεροί και τα καλοκαίρια άνυδρα, με τις βραδινές αύρες που κατεβαίνουν από τον Αίνο να δροσίζουν τους αμπελώνες.
Ιστορία
Η αμπελοκαλλιέργεια στην Κεφαλονιά έχει βαθιές ρίζες που χάνονται στον μύθο. Ο Κέφαλος ήρθε να εγκατασταθεί στην αποικία της πατρίδας του στην Αθηναίαν γην. Μόλις πάτησε το πόδι στο νησί κάρφωσε το κλήμα που είχε μαζί του για να του θυμίζει τον τόπο του. Στους νεότερους χρόνους η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την καλλιέργεια της Ρομπόλας βρίσκεται σε έγγραφο του 1520 και αφορά απογραφή εκκλησιαστικής περιουσίας. Πολλοί περιηγητές μνημονεύουν την Ρομπόλα και την ποιότητα της. Η καλλιέργεια της Ρομπόλας ακολουθεί την εξέλιξη και τις περιπέτειες του νησιού συνεχώς μέχρι σήμερα, αποτελώντας δομικό στοιχείο του τοπικού αγροτικού πολιτισμού, από το μακρινό παρελθόν μέχρι και σήμερα.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Τα κρασιά ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας παράγονται αποκλειστικά από την λευκή ποικιλία Ρομπόλα. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και έντονα ποικιλιακά αρώματα. Αναπτύσσουν ένα λεμονάτο ορυκτό χαρακτήρα που συμπληρώνεται από νότες μάραθου και ορυκτών στοιχείων όπως η βρεγμένη πέτρα, με αισθητή οξύτητα και βάθος στο φρούτο. Πολλά από τα κρασιά μπορούν να εξελιχθούν στη φιάλη αποκτώντας ορυκτή και γήινη πολυπλοκότητα. Υπάρχουν και κάποια παραδείγματα ωρίμασης σε δρύινα βαρέλια, όμως πάντα τα στοιχεία της δρυός είναι πολύ διακριτικά καθώς μπορούν εύκολα να ‘σκεπάσουν΄ τα λεπτά αρώματα της ποικιλίας.