ENOS

ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Ποικιλία:

Λευκά

Ερυθρά

Σημαντικότερα στυλ:

Περιοχή:

Χαλκιδική, Μακεδονία

Τύποι κρασιών:

Η ζώνη

Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα περιλαμβάνει την περιοχή του Νέου Μαρμαρά στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής. Το υψόμετρο των αμπελώνων ξεκινάει από τα 100 μέτρα και φθάνει μέχρι τα 350. Οι αμπελώνες της περιοχής εκτείνονται σε πλαγιές όπου στις πιο απότομες έχουν δημιουργηθεί αναβαθμίδες που συγκρατούν και το νερό της βροχής. Το κλίμα της περιοχής είναι τυπικό Μεσογειακό. Η γειτνίαση με τη θάλασσα από τη μια πλευρά και η κορυφή του όρους Μελίτωνα στο κέντρο του αμπελώνα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια παραθαλάσσιων και ημιορεινών αμπελώνων.

Ιστορία

Πολλά ευρήματα, όπως αρχαία νομίσματα, μαρτυρούν την καλλιέργεια της αμπέλου στη Μακεδονία την αρχαϊκή και την κλασική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διασωθεί, υπήρχαν αμπελώνες στη Χαλκιδική (στη Μένδη, Σκιώνη, Άκανθο και στη χερσόνησο του Αγίου Όρους), στη Θάσο, στην Πέλλα και στα Στάγειρα ιδιαίτερα ονομαστοί. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης λέγεται ότι διατηρούσε αμπελώνα σε εκείνα τα μέρη. Ο πιο ονομαστός οίνος της Χαλκιδικής ήταν ο λευκός Μένδιος οίνος. Όλη σχεδόν η Χαλκιδική ήταν γεμάτη από αμπέλια που χρησίμευαν για οινοπαραγωγή η οποία κάλυπτε τις ανάγκες των Μονών του Αγίου Όρους κατά τη βυζαντινή περίοδο. Η παραγωγή οίνου στην περιοχή βεβαιώνεται και από τον Θουκυδίδη, αλλά και από την παράσταση φύλλων αμπελιού σε σειρά από τετράδραχμά νομίσματα που έχουν διασωθεί. Η αναβίωση του σύγχρονου αμπελώνα της περιοχής ξεκίνησε 1965 όταν και φυτεύτηκαν τα πρώτα αμπέλια στις Πλαγιές του Μελίτωνα.

Ποικιλίες και χαρακτηριστικά

Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα βασίζονται στο Αθήρι το οποίο πρέπει να καταλαμβάνει το 50% του χαρμανιού, με το υπόλοιπο να συμπληρώνεται από τις ποικιλίες Ροδίτης και Ασύρτικο σε ποσοστά 35% και 15% αντίστοιχα. Τα κρασιά εμφανίζουν ευχάριστα αρώματα φρούτων και λουλουδιών και ισορροπημένη γεύση με μέτριο όγκο στο στόμα.

Στα ερυθρά κρασιά κυριαρχεί το Λημνιό με ποσοστό που καλύπτει το 70% του χαρμάνιου. Το υπόλοιπο 30% αποτελείται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Τα κρασιά εμφανίζουν βαθύ χρώμα, αρώματα και γεύσεις σκούρων φρούτων, μπαχαρικών και δρυός. Συνήθως παλαιώνουν για σημαντικό χρονικό διάστημα σε βαρέλι πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Διακρίνονται για την ικανότητά τους να εξελίσσονται για αρκετά χρόνια στη φιάλη.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping