ENOS

ΠΟΠ Μαντινεία

ΠΟΠ Μαντινεία

Ποικιλία:

Σημαντικότερα στυλ:

Περιοχή:

Αρκαδία, Πελοπόννησος

Τύποι κρασιών:

Η ζώνη

Η αμπελουργική ζώνη μέσα στην οποία μπορεί να παραχθεί ο οίνος ΠΟΠ Μαντινεία περιλαμβάνει αμπελώνες στις περιοχές της Τρίπολης (Αγίος Βασιλείος Μαντινείας, Άγιος Κωνσταντίνος, Μερκοβούνι, Πέλαγος και Σκοπή) της Τεγέας (Λιθοβούνι, Μαγούλα, Ρίζες, Ψηλής Βρύση), της Μαντινείας (Αρτεμίσο, Κάψα, Λουκά, Νεστάνη, Πικέρνη, Σάγκα και Σιμιάδες), του Κοριθίου (Αγιωργίτικα, Ζευγολατειό, Νεοχώρι Μαντινείας, Παρθένι, Στενό), του Λεβιδίου (Κανδήλα, Λεβίδι, Ορχομενός, Παλαιόπυργος) και των Δολιανών (Κούβλι).

Η Μαντινεία είναι ένα οροπέδιο που βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 660 μέτρα με τις γύρω πλαγιές να αγγίζουν τα 800 μέτρα. Περιβάλλεται από τα βουνά Μαίναλο στα , Ολίγυρτος στα βόρεια, Αρτεμίσιο στα βορειοανατολικά, Κτενιάς στα ανατολικά και τον Πάρνωνα στα νοτιοανατολικά. Το κλίμα είναι μεσογειακό με ηπειρωτικές επιρροές. Η χαλαζόπτωση και οι παγετοί αποτελούν πιθανό κίνδυνο στους ανοιξιάτικους μήνες.

Ιστορία

Η περιοχή έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, η οποία ξεκινά από την αρχαιότητα, γεγονός που μαρτυρά πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία συνδέουν την περιοχή με το κρασί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα σύνορα με την Αχαΐα βρίσκεται και το κλήμα του Παυσανία, το οποίο από πολλούς θεωρείται ως το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο. Ο Όμηρος χαρακτηρίζει τη Μαντινεία ως πολυάμπελο. Ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος αναφέρονται στους οίνους της Αρκαδίας. Το κρασί της Μαντινείας ήταν γνωστό επί Τουρκοκρατίας και κατά το 19ο αιώνα τροφοδοτούσε την Αθήνα. Το πρώτο ελληνικό αφρώδες κρασί παράχθηκε σε αυτή την περιοχή χρησιμοποιώντας το αρωματικό Μοσχοφίλερο.

Ποικιλίες και χαρακτηριστικά

Τα κρασιά ΠΟΠ Μαντινεία παράγονται από Μοσχοφίλερο σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, με το υπόλοιπο του χαρμανιού να μπορεί να συμπληρωθεί από τις Ασπρούδες. Τα περισσότερα κρασιά της ζώνης ωστόσο παράγονται από 100% Μοσχοφίλερο. Μπορούν να είναι είτε ήρεμα, είτε αφρώδη.

H πλειονότητα των ήρεμων κρασιών είναι κρασιά δεξαμενής, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που ωριμάζουν σε δρυ. Το χρώμα τους είναι απαλό λεμονί και εξαιτίας του χρώματος της ποικιλίας μπορούν να εμφανίσουν ερυθρωπές (gris) ανταύγειες. Αναδύουν έντονες ανθικές νότες από τριαντάφυλλα, πράσινα φρούτα και εσπεριδοειδή, ενώ η γεύση τους είναι γεμάτη ενέργεια, φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα.

Στη Μαντινεία, το μεγάλο υψόμετρο και το ψυχρό κλίμα ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικών αφρώδων οίνων, οι οποίοι παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο ή τη μέθοδο δεξαμενής. Στην περίπτωση της παραδοσιακής μεθόδου τα ποικιλιακά αρώματα εμπλουτίζονται με πιο πολυπλοκες νότες ζύμης και μπριός.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping