ΠΟΠ Malvasia Σητείας
ΠΟΠ Malvasia Σητείας
Ποικιλία:
- Ασύρτικο
- Αθήρι
- Βιδιανό
- Θραψαθήρι
- Λιάτικο
- max 15% Μοσχάτο Σπινας
- Malvasia di Candia Αromatica
Σημαντικότερα στυλ:
- Λευκά γλυκά
Περιοχή:
Λασίθι, Κρήτη
Τύποι κρασιών:

- Λευκός από λιαστά σταφύλια
- Λευκός γλυκός ενισχυμένος από λιαστά σταφύλια
Η ζώνη
Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Malvasia – Σητεία περιλαμβάνει τις πλαγιές της βορειοανατολικής ακτής της Κρήτης έως την πόλη της Σητείας και το οροπέδιο της Ζήρου με τους γύρω ορεινούς όγκους στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Λασιθίου. Η ζώνη είναι κυρίως ημιορεινή και ορεινή με τους περισσότερους αμπελώνες να εκτίνονται μεταξύ των 300 ως 750 μέτρων, ενώ τα εδάφη εμφανίζουν τεράστια ποικιλομορφία.
Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό με τους χειμώνες να είναι αρκετά ήπιοι και υγροί. Στη Σητεία υπάρχουν αμπέλια σε κυπελλοειδή σχηματισμό, αυτόριζα, προφυλλοξηρικά και μεγάλης ηλικίας. Πολλά από αυτά είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες.
Ιστορία
Η Κρήτη ήταν ονομαστή για τους γλυκούς οίνους της από την αρχαιότητα. Κατά τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, οι vini passi (γλυκοί οίνοί) της Κρήτης ήταν οι πιο ονομαστοί και ήταν προς διάθεση σε μεγάλες ποσότητες στη Ρώμη, όπως προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό κρητικών αμφορέων που βρέθηκαν σε αποθήκες σε επίνειο της ιστορικής πόλης. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας, τα κρητικά γλυκά κρασιά ήταν περιζήτητα, όπως προκύπτει από πληθώρα αρχειακών πηγών. Αποτέλεσε επίσης ένα από τα κέντρα παραγωγής του περίφημου Μαλβαζία οίνου, κατά την Βενετοκρατία, που αποτελούσε ένα πιο φημισμένα κρασιά της Μεσογείου, μεσουρανώντας από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Τα γλυκά κρασιά ΠΟΠ Malvasia Σητεια παράγονται από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι, Λιάτικο (με λευκή οινοποίηση), Μοσχάτο άσπρο (Μοσχάτο Σπίνας) και Malvasia di Candia Αromatica με τις δύο τελευταίες ποικιλίες να καλύπτουν συνολικά ποσοστό μέχρι 15% αν χρησιμοποιηθούν. Τα κρασιά πρέπει να έχουν παλαιώσει για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια, διακρίνονται για την πλούσια και ισορροπημένη γλυκιά γεύση με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σταφίδας, μελιού, καραμέλας και γλυκών μπαχαρικών.