ΠΟΠ Γουμένισσα
ΠΟΠ Γουμένισσα
Ποικιλία:
- Ξινόμαυρο
- Νεγκόσκα (min 20%)
Σημαντικότερα στυλ:
- Ερυθρό ξηρό
Περιοχή:
Κιλκίς, Γουμένισσα
Τύποι κρασιών:
- Ερυθρός ξηρός
Η ζώνη
Η ζώνη παραγωγής του οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα εκτείνεται στην περιοχή των κοινοτήτων Γουμένισσα, Φυλυριάς, Στάθης, Γοργόπης, Κάρπης, Γρίβας, Πεντάλοφου, Πολύπετρου, Γερακώνας, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 150 μέτρα.
Το κλίμα έχει ηπειρωτικές τάσεις, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Οι αμπελώνες εκτείνονται στους πρόποδες του Πάικου, δεχόμενοι την επίδραση του ποταμού Αξιού και του βόρειου άνεμου Βαρδάρη, που συντελούν στην μείωση της επίδρασης των θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Η πλειονότητα των αμπελώνων βρίσκεται σε υψόμετρο 200-270 μ. ενώ το ανάγλυφο είναι κυματοειδές, έντονο, με ποικίλους προσανατολισμούς και κλίσεις ως 30%.
Ιστορία
Η Γουμένισσα ήταν γνωστή για το μετάξι και τα κρασιά της από τον 19ο αιώνα Μέχρι το 1918 καλλιεργούνταν περισσότερα από 11.000 στρέμματα ενώ στην περιοχή υπήρχαν 1000 πατητήρια. Η έλευση της φυλλοξήρας οδήγησε στην εγκατάλειψη μεγάλου μέρους των αμπελώνων. Η αμπελοκαλλιέργεια ανασυντάχθηκε μετά το 1924 από πρόσφυγες της ανατολικής Ρωμυλίας που έφεραν μαζί τους την λατρεία του προστάτη των αμπελουργών Αγίου Τρύφωνα και την τέχνη του εμβολιασμού.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Οι οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα παράγονται από τον συνδυασμό των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα (η τελευταία σε ποσοστό τουλάχιστον 20% στο χαρμάνι). Τα κρασιά έχουν βάθος και γευστικό εύρος με αρώματα φρούτων που θυμίζουν δαμάσκηνο και φυτικότητα που εκφράζεται με νύξεις ντομάτας και ελιάς. Οι τανίνες και η δομή τους είναι στιβαρή και η οξύτητά τους αισθητή. Τα περισσότερα έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.