ΠΟΠ Αγχίαλος
ΠΟΠ Αγχίαλος
Ποικιλία:
- Ροδίτης
- Σαββατιανό
Σημαντικότερα στυλ:
- Λευκά ξηρά
Περιοχή:
Μαγνησία, Θεσσαλία
Τύποι κρασιών:

- Λευκός ξηρός
- Λευκός ημιξηρός
- Λευκός ημίγλυκος
Η ζώνη
Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Αγχίαλος παράγονται από αμπελώνες των περιοχών Νέας Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αϊδινίου και Κροκίου του νομού Μαγνησίας, στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια ζώνη: οι αμπελώνες από υψόμετρο περίπου 100 μέτρων και φθάνουν μέχρι τα 250 μέτρα. Η βασική τους επιρροή είναι οι υγροί άνεμοι που φυσούν από τον Παγασητικό κόλπο. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά και οι χειμώνες ήπιοι, ενώ η τοπογραφία είναι σχετικά ήπια με κάποιους χαμηλούς λόφους.
Ιστορία
Η αμπελοκαλλιέργεια ήταν ανεπτυγμένη στην περιοχή της Αγχιάλου ήδη από το 1918. Αναπτύχθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν κυρίως στη Νέα Αγχίαλο και στα χωριά Αϊδίνι και Μικροθήβες, όπου ακόμα και σήμερα υπάρχουν τα περισσότερα αμπέλια.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Τα κρασιά ΠΟΠ Αγχίαλος παράγονται από την ερυθρωπή ποικιλία Ροδίτης σε ποσοστό τουλάχιστον 75% και τη λευκή Σαββατιανό. Τα εύφορα εδάφη οδηγούν σε κρασιά μαζικής παραγωγής που καταναλώνονται κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Τα κρασιά είναι ελαφριά και απλά με αρώματα φρούτων.