ΠΓΕ Θεσσαλία
ΠΓΕ Θεσσαλία
Τύποι Κρασιών
- Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός
- Ροζέ ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός
- Ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός
- Ροζέ αφρώδης, ημιαφρώδης, ξηρός, ημίξηρος
- Λευκός αφρώδης ξηρός, ημιξηρος
- Λευκός αφρώδης αρωματισμένος ξηρός, ημίξηρος
Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή των οίνων ΠΓΕ Θεσσαλία περιλαμβάνει 4 περιφέρειες: Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελώνων βρίσκεται στη Λάρισα και τη Μαγνησία και συνήθως καταλαμβάνουν τις πλαγιές των βουνών.
Η Θεσσαλία είναι κατά το ήμισυ πεδινή περιοχή περιλαμβάνοντας τον Θεσσαλικό κάμπο και κατά το άλλο ήμισυ ορεινή-ημιορεινή περιλαμβάνοντας τον Όλυμπο, το νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, το βόρειο τμήμα των Αγράφων, την Όσσα, το Πήλιο και την Όθρυς. Με εξαίρεση τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες κρύοι. Στο εσωτερικό της Θεσσαλίας υπάρχουν σαφείς ηπειρωτικές επιρροές.
Η Θεσσαλία προσφέρει συναρπαστικά κρασιά από γηγενείς ποικιλίες όπως η Λημνιώνα, ένα από τα ανερχόμενα σταφύλια του ελληνικού αμπελώνα. Η περιφέρεια έχει ταυτιστεί με το Μοσχάτο Αμβούργου που είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της περιοχής. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία διεθνών ποικιλίων στον τοπικό αμπελώνα.
Ποικιλίες
Λευκοί Οίνοι
Ασπρούδες
Ασύρτικο
Μαλαγουζιά
Μοσχάτο Αμβούργου
Μπατίκι
Ντεμπίνα
Ροδίτης
Σαββατιανό
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Maccabeau
Ugni Blanc
Ερυθροί Οίνοι
Βλάχικο
Βραδιανό
Ζαλοβίτικο
Λημνιό
Λημνιώνα
Μαυρούδι
Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχάτο Μαύρο
Ξινόμαυρο
Συκιώτης
Cabernet Sauvignon
Cinsault
Grenache Rouge
Merlot
Syrah
Ροζέ Οίνοι
Aπό όλες τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται τόσο στους λευκούς όσο και στους ερυθρούς οίνους