ΠΓΕ Ρετσίνα Θηβών

ΠΓΕ Ρετσίνα Θηβών

Τύποι Κρασιών

Η αμπελουργική ζώνη μέσα στην οποία μπορεί να παραχθεί η ΠΓΕ Ρετσίνα Θηβών (Βοιωτία) βρίσκονται στα διοικητικά όρια των περιοχών της τέως επαρχίας Θηβών. Οι πιο ορεινοί αμπελώνες της ζώνης εκτείνονται μέχρι τα 500 μέτρα υψόμετρο στον ορεινό όγκο του βουνού Ελικώνας, στην Κοιλάδα των Μουσών. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό, ζεστό και αρκετά ξηρό. Οι ορεινές αέριες μάζες που κατεβαίνουν από τα βουνά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια.

Η ρετσίνα παράγεται με την προσθήκη φυσικής ρητίνης πεύκου, του είδους Pinus Hallepensis, πριν ή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, σε ποσότητα που δεν ξεπερνά το 1 κιλό  ανά 100 λίτρα γλεύκους. Στη συνέχεια, η ρητίνη (το γνωστό ρετσίνι) απομακρύνεται, αφήνοντας στο κρασί μόνο το άρωμά της. Επιτρέπονται δύο ποικιλίες, το Σαββατιανό (ή λευκή Κοντούρα όπως καλείται τοπικά) και ο Ροδίτης.

Ποικιλίες

Λευκοί Οίνοι

Σαββατιανό
Ροδίτης

Ροζέ Οίνοι

Σαββατιανό
Ροδίτης