ΠΓΕ Ρετσίνα Ευβοίας

ΠΓΕ Ρετσίνα Ευβοίας

Τύποι Κρασιών

Η αμπελουργική ζώνη μέσα στην οποία μπορεί να παραχθεί η ΠΓΕ Ρετσίνα Ευβοίας περιλαμβάνει το σύνολο του νησιού της Εύβοιας. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση με ποικιλομορφία εδαφών και τοπογραφίας. Το κλίμα της ζώνης είναι ξηροθερμικό, ζεστό μεσογειακό. Στο νότιο τμήμα του νησιού το κλίμα έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τα νησιά του Αιγαίου. Στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα το κλίμα είναι πιο ψυχρό λόγω των ορεινών όγκος της Δίρφυς. Οι θαλάσσιες αύρες από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Ευβοϊκό κόλπο δροσίζουν τους αμπελώνες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ρετσίνα παράγεται με την προσθήκη φυσικής ρητίνης πεύκου, του είδους Pinus Hallepensis, πριν ή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, σε ποσότητα που δεν ξεπερνά το 1 κιλό  ανά 100 λίτρα γλεύκους. Στη συνέχεια, η ρητίνη (το γνωστό ρετσίνι) απομακρύνεται, αφήνοντας στο κρασί μόνο το άρωμά της. Επιτρέπονται δύο ποικιλίες, το Σαββατιανό (ή λευκή Κοντούρα όπως καλείται τοπικά) και ο Ροδίτης.

Ποικιλίες

Λευκοί Οίνοι

Σαββατιανό
Ροδίτης

Ροζέ Οίνοι

Σαββατιανό
Ροδίτης