Ντεμπίνα

Σύντομη περιγραφή:

Αρώματα λεμονιού και πράσινων φρούτων με φρέσκια οξύτητα, ελαφρύ σώμα και χαμηλά έως μέτρια επίπεδα αλκοόλης που αντικατοπτρίζουν το υψόμετρο στην ΠΟΠ Ζίτσα. Φίνα και κομψά, σχεδόν αιθέρια, τα κρασιά από Ντεμπίνα μπορεί να είναι ήρεμα και ξηρά ή αφρώδη και ημι-αφρώδη.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

λεμόνι, πράσινα φρούτα: πράσινο μήλο, άνθη εσπεριδοειδών

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Ήπειρος

Στιλ:

ήρεμα δεξαμενής/φρουτώδη, αφρώδη ή ημι-αφρώδη (παραδοσιακή μέθοδος ή σε δεξαμενή)

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Ζίτσα

Η Ντεμπίνα είναι η σημαντικότερη λευκή γηγενής ποικιλία της Ηπείρου. Καλλιεργείται σε αμπελώνες με υψηλό υψόμετρο και συμμετέχει ως η μοναδική ποικιλία στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ Ζίτσα. Η παραγωγή της επικεντρώνεται στον νομό των Ιωαννίνων αν και υπάρχει νησίδες καλλιέργειας και σε άλλους νομούς της Ηπείρου. Είναι μια ποικιλία που είναι ευαίσθητη στον βοτρύτη και στο υδατικό στρες και ωριμάζει όψιμα ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο σε πιο ψυχρές χρονιές. Τα ασβεστολιθικά εδάφη της ζώνης παραγωγής οίνων ΠΟΠ Ζίτσα και το υψόμετρο συντελούν στον περιορισμό της ευρωστίας του σταφυλιού και στη συγκράτηση των στρεμματικών αποδόσεων.

Το στιλ είναι χαρακτηριστικό των κρασιών της ορεινής αμπελουργίας. Οινοποιείται με προσοχή σε ανοξείδωτες ουδέτερες δεξαμενές και παράγει λευκά ξηρά κρασιά, με φρέσκο και δροσερό χαρακτήρα, χαμηλά επίπεδα αλκοόλης και υψηλή οξύτητα. Πρόκειται για κρασιά που επιδεικνύουν κομψότητα, ενέργεια και τραγανή υφή στο στόμα. Σπανιότερα, τα κρασιά θα ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα orange κρασιών. Η Ζίτσα είναι μια από εκείνες τις περιοχές της Ελλάδας που αποτελούν κέντρο παραγωγής αφρώδων οίνων. Το ψυχρό κλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της Ντεμπίνας αποτελούν μια εξαιρετική βάση για την παραγωγή τόσο κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο όσο και με τη μέθοδο δεξαμενής. Στα αφρώδη που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο, τα αρώματα του μπριός και των μπισκότων έρχονται να εμπλουτίσουν τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού. Κάποια ροζέ αφρώδη παράγονται από χαρμάνια Ντεμπίνας με τις ερυθρές ποικιλίες Βλάχικο και Μπεκάρι που είναι επίσης τοπικές στην περιοχή. Τα ροζέ αφρώδη δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ΠΟΠ Ζίτσα.

Τα αφρώδη κρασιά από την ποικιλία σερβίρονται ως απεριτίφ ή στην αρχή ενός γεύματος με τα πρώτα πιάτα. Ο ελαφρύς, φρέσκος χαρακτήρας της ποικιλίας αποτελεί ιδανικό πεδίο για συνδυασμούς με πιάτα όπως πράσινες σαλάτες, μαλακά λευκά τυριά όπως το μανούρι, φρέσκα θαλασσινά, αλλά και ζυμαρικά με πικάντικες σάλτσες με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά.