Μοσχοφίλερο
Σύντομη περιγραφή:
Ερυθρωπή ποικιλία σταφυλιού με έντονο ανθικό χαρακτήρα, που θυμίζει κυρίως ροδοπέταλα και υπέροχα αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων. Τα κρασιά είναι «τραγανά» στον ουρανίσκο, με φρέσκια οξύτητα, έντονη φρεσκάδα, σχετικά ελαφρύ σώμα και χαμηλά έως μέτρια επίπεδα αλκοόλης.

Ταυτότητα ποικιλίας:


Αρώματα:
λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ροδοπέταλα, ξύσμα εσπεριδοειδών, ορυκτότητα
Κύριες περιοχές παραγωγής:
Πελοπόννησος (Μαντινεία)
Στιλ:
ξηρά λευκά δεξαμενής, ξηρά ροζέ (gris), και αφρώδη κρασιά (παραδοσιακή μέθοδος ή μέθοδος δεξαμενής)
Οίνοι ΠΟΠ:
ΠΟΠ Μαντινεία


Κέντρο καλλιέργειας του Μοσχοφίλερου αποτελεί η Πελοπόννησος και πιο συγκεκριμένα η ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ Μαντίνεια, σε μεγάλο υψόμετρο στην καρδιά της Πελοποννήσου. Παρουσιάζει μεγάλη παραλλακτικότητα στον αμπελώνα και εμφανίζεται με διαφορετικούς βιότυπους/κλώνους, όπως το Μαυροφίλερο που είναι μια από τις πιο αρωματικές εκφράσεις της ποικιλίας. Εκτός από τα υψίπεδα του οροπεδίου της Μαντινείας, που βρίσκεται στα 650-800μ. από το επίπεδο της θάλασσας καλλιεργείται με επιτυχία και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα σταφύλια του ελληνικού αμπελώνα, παράγοντας κρασιά τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν περισσότερο Κεντρική Ευρώπη παρά μεσογειακή χώρα, λόγω φρεσκάδας, οξύτητας, κομψότητας και αρωματικής έντασης. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ερυθρωπή ποικιλία, φημίζεται για την παραγωγή λευκών (blanc de gris) κρασιών τα οποία είναι ξηρά και γεμάτα φρεσκάδα. Η ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ αφορά μόνο τους λευκούς οίνους που παράγονται από την ποικιλία. Επίσης το Μοσχοφίλερο αποτελεί βάση και για την παραγωγή λευκών αφρώδων οίνων που παράγονται είτε με την παραδοσιακή μέθοδο είτε με τη μέθοδο δεξαμενής και επίσης μπορούν να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Μαντινεία.
Εφόσον πρόκειται για μια αρωματική ποικιλία, οι παραγωγοί προτιμούν να οινοποιούν το Μοσχοφίλερο σε ανοξείδωτες ή άλλου τύπου ουδέτερες δεξαμενές, στοχεύοντας στην καθαρότητα της έκφρασης του φρούτου και των υπέροχων ποικιλιακών αρωμάτων. Σπανιότερα υπάρχουν εκδοχές που θα ωριμάσουν σε δρύινα βαρέλια αλλά με πολύ προσεκτική διαχείριση της επιρροής του ξύλου στο κρασί.
Η παραγωγή ροζέ κρασιών από την ποικιλία είναι σε συνεχή αυξητική τάση και το στυλ διατηρεί τον εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα αλλά και τη χαρακτηριστική φρεσκάδα της ποικιλίας. Τέλος, τα χαρμάνια με ποικιλίες όπως ο Ροδίτης και το Σαββατιανό οδηγούν σε κρασιά με ανεβασμένες αρωματικές εντάσεις και οξύτητα. Το Μοσχοφίλερο με τον εξωτικό φρέσκο αρωματικό χαρακτήρα του είναι μια ποικιλία που συνήθως καταναλώνεται φρέσκο. Ωστόσο, μια σύντομη παλαίωση 2-5 χρόνων θα αναδείξει μια διαφορετική, περισσότερο πολύπλοκη, πτυχή της ποικιλίας.
Αέρινο, τραγανό, φρέσκο, ελαφρύ, το Μοσχοφίλερο αποτελεί ένα εξαιρετικό απεριτίφ ή ένα κρασί το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ένα γεύμα σερβιριζόμενο με διάφορα ορεκτικά. Συνοδεύει εξαιρετικά φρέσκες σαλάτες, ωμά ψάρια και θαλασσινά, πιάτα με πικάντικο και λεμονάτο χαρακτήρα τύπου σεβίτσε ψαριού και καρπάτσιο. Είναι επίσης απολαυστικό με μικρά τηγανητά ψάρια.