Μοσχάτο Λευκό

Σύντομη περιγραφή:

Ανώτερης ποιότητας, μέλος της οικογένειας των Μοσχάτων, το Λευκό Μοσχάτο εμφανίζει εκρηκτικά αρώματα ώριμων φρούτων, ανθικές νότες που θυμίζουν τριαντάφυλλο, χαρακτήρα σταφυλιού και λεπτότητα. Τα γλυκά κρασιά όταν ωριμάζουν εμφανίζουν μια υπέροχη ισορροπία πικάντικου/μπαχαρένιου και ποικιλιακού χαρακτήρα.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

ροδάκινο, τριαντάφυλλο, λουκούμι, τροπικά φρούτα, άνθη πορτοκαλιάς, σταφύλι, μόσχος, μέλι (σε παλαιωμένα γλυκά), πικάντικο/μπαχαρένιο (σε παλαιωμένα γλυκά)

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Σάμος, Πάτρα, Κεφαλονιά, Ρόδος

Στιλ:

ξηρό δεξαμενής, γλυκό (σε βαρέλι ή όχι), ενισχυμένο ή όχι

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Μοσχάτο Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πάτρας, ΠΟΠ Μοσχάτο Κεφαλληνίας, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρόδος, ΠΟΠ Malvasia Σητεία, ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia (μόνο γλυκά κρασιά σε όλες τις ζώνες)

Τα Mοσχάτα είναι μια μεγάλη οικογένεια σταφυλιών, αλλά το πιο σημαντικό από άποψη ποιότητας είναι το λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο (Muscat Blanc a Petits Grains). Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται σε πολλούς φημισμένους αμπελώνες της Ελλάδας και είναι υπεύθυνη για κάποια από τα κορυφαία γλυκά κρασιά της χώρας, σε Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης όπως οι ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Μοσχάτο Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτο Ρίου Πάτρας, ΠΟΠ Μοσχάτο Κεφαλληνίας και ΠΟΠ Μοσχάτο Ρόδος. Το Λευκό Μοσχάτο είναι το «κόσμημα» στο στέμμα των καλύτερων επιδόρπιων οίνων της Ελλάδας.

Ως σταφύλι, είναι επιρρεπές σε ασθένειες και έχει μέτρια ευρωστία στο αμπέλι. Αγαπάει πολύ τον ήλιο, ο οποίος ζεσταίνει τις μικρές ρώγες του, δίνει στην παχιά φλούδα του χρυσοκίτρινο χρώμα και συμπυκνώνει τα μοναδικά έντονα αρώματα και τις γεύσεις του. Επίσης αρκετοί αμπελώνες βρίσκονται σε υψηλά υψόμετρα, σε περιοχές όπως η Σάμος και οι Πλαγιές Αιγιαλείας (για ξηρά στυλ κρασιών) που αγγίζουν τα 1000μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ίδια η ουσία του σταφυλιού είναι το αξιοσημείωτο άρωμα που θυμίζει σταφύλια, πυρηνόκαρπα φρούτα, τριαντάφυλλα, άνθη πορτοκαλιού, λουκούμι και αρώματα από μόσχο και γλασαρισμένα φρούτα. Το άρωμα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι αξέχαστο είτε πρόκειται για τα ξηρά, είτε για τα φημισμένα γλυκά κρασιά που παράγει.

Τα ξηρά στιλ προέρχονται συνήθως από αμπελώνες σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να διατηρήσουν μια καλύτερη ισορροπία στην οξύτητα. Είναι έντονα αρωματικά με χαρακτήρα από φρέσκα άνθη, άνθη πορτοκαλιάς, σταφύλι αλλά και ορυκτές νότες. Κάποιοι παραγωγοί δοκιμάζουν και επαφή με τις φλούδες για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας κρασιά με έντονο πορτοκαλί χρώμα (orange), με εξαιρετικά έντονο χαρακτήρα ροδοπετάλων, λίτσι, τροπικών φρούτων και μια ήπια πικρή (φαινολική) αίσθηση στο στόμα. Κανένα από τα ξηρά στιλ κρασιών δεν μπορεί να συμμετέχει στις ΠΟΠ της ποικιλίας Μοσχάτο ανά την Ελλάδα. Τα περισσότερα ξηρά κρασιά, ειδικά από υψηλότερα υψόμετρα εντυπωσιάζουν με τη φρεσκάδα και τα χαρακτηριστικά τους αρώματα όταν καταναλωθούν σε νεαρή ηλικία.

Εκεί που πραγματικά οι δυνατότητες της ποικιλίας απογειώνονται είναι στα γλυκά κρασιά που παράγονται. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στιλ γλυκών κρασιών: άλλα είναι ιδιαιτέρως γλυκά και με έντονο ποικιλιακό χαρακτήρα, ενώ άλλα, έχοντας περάσει μια μακρά οξειδωτική περίοδο ωρίμασης σε δρύινα βαρέλια, αναπτύσσουν δίπλα στον ποικιλιακό χαρακτήρα και πολύπλοκες νότες μαρμελάδας, σταφίδας, μελιού, ξηρών καρπών, καπνού, καραμέλας, καφέ. Το χρονικό διάστημα της ωρίμασης του κρασιού ενισχύει αυτά τα τριτογενή αρώματα. Τα γλυκά κρασιά παράγονται είτε από σταφύλια που αφήνονται να σταφιδιάσουν κάτω από τον ήλιο για 7-10 μέρες για να συμπυκνώσουν αρώματα, γεύσεις, οξύτητα και σάκχαρα, είτε με ενίσχυση του μούστου. Πολλά κρασιά και ειδικά αυτά που έχουν υποστεί παρατεταμένη οξειδωτική παλαίωση, είναι ικανά να παλαιώσουν στην φιάλη για πολλές δεκαετίες, ωστόσο, έχουν ήδη εξελίξει έναν εξαιρειτκά πολύπλοκο χαρακτήρα όταν εμφιαλωθούν.

Τα ξηρά κρασιά της ποικιλίας Λευκό Μοσχάτο είναι ιδανικός συνδυασμός δίπλα σε τηγανητά ψάρια, λαχανικά και σαλάτες με φρέσκα φρούτα. Τα κρασιά που έχουν skin-contact (πορτοκαλί σε χρώμα) ταιριάζουν εξαιρετικά με πικάντικες γεύσεις όπως ινδικό κάρυ και ασιατικές έθνικ κουζίνες. Τα γλυκά Μοσχάτα, ανάλογα με το αν είναι φρέσκα ή παλαιωμένα, μπορούν να υποστηρίξουν από λευκά κρεμώδη επιδόρπια με φρούτα, όπως οι τάρτες φρούτων, έως και σοκαλάτα ή επιδόρπια με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, μπακλαβά, σιροπιαστά γλυκά κ.α. Όσοι προτιμούν την αντίθεση, μπορούν να συνδυάσουν τα γλυκά Μοσχάτα με αλμυρά και πικάντικα, σε γεύση, τυριά.