Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Σύντομη περιγραφή:

Μέλος της οικογένειας των Μοσχάτων, επιδεικνύει την μοσχατίζουσα αρωματική διάσταση με έντονα και εντυπωσιακά αρώματα που θυμίζουν σταφύλι, βερίκοκο, έντονο τριαντάφυλλο, άνθη εσπεριδοειδών και κάποιες διακριτικές νότες μέντας. Παράγει εντυπωσιακά σε έκφραση αρωματικά γλυκά κρασιά αλλά και έντονα σε ανθικό χαρακτήρα ξηρά κρασιά με μέτρια επίπεδα οξύτητας.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

σταφύλι, βερίκοκο, τριαντάφυλλο, ροδοπέταλα, μέντα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Λήμνος (Αιγαίο Πέλαγος)

Στιλ:

ξηρό δεξαμενής, γλυκό (σε βαρέλι ή όχι), ενισχυμένο ή όχι

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Λήμνος, ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου

Τα Mοσχάτο Αλεξανδρείας φέρεται ότι κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική αν και φαίνεται πως πιθανότερη προέλευση του είναι η Νότια Ιταλία ή η Ελλάδα. Πρόκειται για φυσική διασταύρωση του μικρόρωγου Λευκού Μοσχάτου με μια ποικιλία της Σαρδηνίας. Στην Ελλάδα έφτασε στις αρχές του 20ου αιώνα και καλλιεργείται ευρέως στο νησί της Λήμνου όπου και συμμετέχει στα ΠΟΠ Λήμνος και ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου.

Όπως τα περισσότερα Μοσχάτα αγαπάει τη ζέστη και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Ωριμάζει σχετικά αργά και αποτελεί άριστη βάση για την παραγωγή επιδόρπιων οίνων. Διαθέτει μεγαλύτερες ρώγες από το μικρόρωγο Λευκό Μοσχάτο.

Για κάποιους το Μοσχάτο Αλεξανδρείας δεν διαθέτει την αρωματική πολυπλοκότητα και τη φινέτσα του μικρόρωγου Λευκού Μοσχάτου, αλλά στα κατάλληλα χέρια παράγει κρασιά απολαυστικά, χαρακτηριστικά των αρωμάτων της ποικιλίας σε πολλά διαφορετικά στιλ. Τα ξηρά κρασιά είναι έντονα, με ισορροπημένη οξύτητα και στρογγυλό στόμα. Τα γλυκά κρασιά είναι πληθωρικά, ηδωνικά με έντονους χαρακτήρες ώριμων φρούτων και τριαντάφυλλου. Μπορούν να παραχθούν τόσο από λιαστά σταφύλια (οίνοι φυσικώς γλυκείς) ή με ενίσχυση του μούστου. Τα τελευταία χρόνια το σταφύλι χρησιμοποιείται και για την παραγωγή αφρώδων γλυκών οίνων με χαμηλά επίπεδα αλκοόλης.

Τα περισσότερα κρασιά καταναλώνονται νεαρά αναδεικνύοντας στο έπακρο την αρωματικότητά τους. Τα γλυκά κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι έχουν πολύ καλά επίπεδα πολυπλοκότητας και μπορούν να ωριμάσουν στη φιάλη για πολλά χρόνια.

Τα ξηρά κρασιά της ποικιλίας Λευκό Μοσχάτο είναι ιδανικός συνδυασμός δίπλα σε σαλάτες, θαλασσινά όπως χτένια και μικρά ψάρια στο τηγάνι ενώ τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με κέικ και πουτίγκες φρούτων, γλυκιά κολοκυθόπιτα, τζιζκέικ με μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων και άλλα κρεμώδη επιδόρπια.