Μονεμβασιά

Σύντομη περιγραφή:

Μια από τις σπάνιες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα που ταξίδεψε από τη Μονεμβασιά στην Πάρο και δίνει κρασιά ήπια φρουτώδη, στρογγυλά και απαλά, ενώ συμμετέχει σε χαρμάνια για την παραγωγή γλυκών κρασιών ΠΟΠ με έντονο χαρακτήρα και εξαιρετική ισορροπία.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

εσπεριδοειδή, κίτρινα φρούτα, λευκόσαρκο ροδάκινο

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Λακωνία (Πελοπόννησος), Πάρος (Νησιά του Αιγαίου)

Στιλ:

ξηρά δεξαμενής/φρουτώδη, γλυκά/ωρίμαση σε βαρέλι

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Πάρος, ΠΟΠ Malvasia Πάρος, ΠΟΠ Μονεμβασιά-Malvasia

Η ποικιλία Μονεμβασιά καλλιεργείται στην Πάρο από τον Μεσαίωνα και τη «χρυσή» εποχή του Μαλβαζία οίνου. Πρόκειται για την ίδια ποικιλία που ευδοκιμεί και στον νομό Λακωνίας και παίρνει το όνομά της από την περίφημη Μονεμβασιά. Η ποικιλία έχει μακρά ιστορία και θεωρείται ότι συμμετείχε στο χαρμάνι του Μαλβαζία οίνου, του πλέον ξακουστού κρασιού του Μεσαίωνα.

Στο αμπέλι επιδεικνύει ανθεκτικό χαρακτήρα σε διάφορες ασθένειες και αντέχει επίσης τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Οι στρεμματικές αποδόσεις θέλουν έλεγχο ώστε να μην χάνουν τα κρασιά σε εντάσεις και αρώματα.

Είναι η μοναδική ελληνική ποικιλία που συμμετέχει στην παραγωγή τόσο λευκών όσο και ερυθρών και γλυκών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Στην Πάρο συμμετέχει αποκλειστικά στα λευκά ξηρά κρασιά ΠΟΠ Πάρος, όπως επίσης στα ερυθρά ΠΟΠ Πάρος σε χαρμάνι με τη Μανδηλαριά. Συμμετέχει επίσης στα γλυκά κρασιά ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia και ΠΟΠ Malvasia Πάρος.

Τα ξηρά κρασιά είναι αρωματικά και φρουτώδη, με μαλακό χαρακτήρα και μέτρια επίπεδα οξύτητας. Τα γλυκά κρασιά είναι πλούσια, με κεχριμπαρί χρώμα, έντονα με πολύπλοκες νότες ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων από την υποχρεωτική ωρίμασή τους σε δρύινα βαρέλια. Είναι κρασιά πολυσύνθετα με μοναδικό αρωματικό και γευστικό προφίλ.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ποικιλία θα χρησιμοποιηθεί και για χαρμάνια με άλλες ποικιλίες της Πελοποννήσου ή του Αιγαίου.

Μαλακά, φρουτώδη με φιλικό χαρακτήρα, τα κρασιά της Μονεμβασιάς αποτελούν εξαιρετική συντροφιά δίπλα σε μεγάλο εύρος πιάτων. Θα ταιριάξει εξαιρετικά με πίτες, όπως τυρόπιτα, χορτόπιτα και μυζηθρόπιτα, με φρέσκα ψάρια, λαχανικά και ζυμαρικά. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με επιδόρπια σοκολάτας, καρυδόπιτες, σιροπιαστά γλυκά με ξηρούς καρπούς και με έντονα γευστικά τυριά.