Merlot

Σύντομη περιγραφή:

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

εσπεριδοειδή, λεμόνι, πράσινα φρούτα, ορυκτότητα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Στιλ:

ερυθρά ξηρά/βαρέλι

Οίνοι ΠΟΠ:

δεν συμμετέχει σε οίνους ΠΟΠ

Το Merlot εμφανίστηκε στην Ελλάδα περίπου την ίδια εποχή με το Cabernet Sauvignon με σκοπό την παραγωγή κρασιών παρόμοιων με τα κρασιά της περιοχής του Bordeaux. Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες μονοποικιλιακές εκφράσεις της ποικιλίας.

Το μονοποικιλιακά Merlot μπορούν να είναι απλά και φρουτώδη έως και premium στo στυλ, με άφθονο καινούριο βαρέλι και στόχευση στην παρατεταμένη παλαίωση στη φιάλη. Τα χαρμάνια του Bordeaux είναι κλασικά σε περιοχές της Μακεδονίας, όπως η Δράμα και η Καβάλα, αλλά έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πέρα όμως από αυτόν τον κλασικό συνδυασμό, το ελληνικό Merlot συχνά αναμιγνύεται με Ξινόμαυρο με σκοπό να μαλακώσει και να τιθασεύσει τις επιθετικές τανίνες της ποικιλίας και να προσδώσει στο χαρμάνι ώριμο φρούτο. Τα καλύτερα Merlot μπορούν να παλαιώσουν για πολλά χρόνια στη φιάλη.

Στα πιο premium, τανικά και για παλαίωση κρασιά ταιριάζουν μπριζόλες μοσχαρίσιες, φιλέτο μόσχου στη σχάρα, αρνί ψητό, μοσχάρι μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, πιάτα με μανιτάρια αλλά και με πλατό παλαιωμένων τυριών.

 Τα πιο ελαφριά στυλ θα ταιριάξουν δίπλα σε pizza, ζυμαρικά με σάλτσα και bacon ή pancetta, αλλαντικά. Ώριμα και μαλακά Merlot είναι εξαιρετικά με κεφτέδες με σάλτσα, μελιτζάνες, χοιρινό, κοτόπουλο και burgers.