Μαυροτράγανο

Σύντομη περιγραφή:

Βαθύ χρώμα με πυκνό ώριμο φρούτο, πλούσια και δυνατή γεύση με καλοφτιαγμένη τανική δομή και μέτρια έως υψηλά επίπεδα οξύτητας. Το Μαυροτράγανο έχει δυνατότητες παλαίωσης κι επιδεικνύει πλούτο και εξαιρετική δομή.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

μαύρα φρούτα, μούρα, βιολέτα, πιπέρι, ορυκτότητα, δέρμα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Σαντορίνη, Τήνος

Στιλ:

ξηρά κόκκινα που έχουν ωριμάσει σε δρύ

Οίνοι ΠΟΠ:

δεν συμμετέχει σε ΠΟΠ

Το Μαυροτράγανο καλλιεργείται στον αμπελώνα της Σαντορίνης και παρά το γεγονός ότι καλύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού αμπελώνα θεωρείται ως μια εξαιρετικά ποιοτική ποικιλία. Εκτός Σαντορίνης, το σταφύλι έχει βρει πρόσφορο έδαφος στην Τήνο όπου και φέρνει σπουδαία αποτελέσματα, αλλά και σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας. Στη Σαντορίνη φυτεύεται στις παραδοσιακές κουλούρες, αν και έχουν γίνει και γραμμικές φυτεύσεις στο νησί. Ωριμάζει μέτρια προς όψιμα και συχνά οι παραγωγοί θα επιλέξουν να περάσουν παραπάνω από μια φορά μέσα στο αμπέλι για να τρυγήσουν σταφύλια σε πλήρη ωριμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση το έντονο φαινολικό δυναμικό της ποικιλίας μπορεί να οδηγήσει σε σκληρά σε δομή κρασιά. Στην Τήνο καλλιεργείται πάνω σε γρανιτικά εδάφη και υψόμετρο και εξαιτίας της μεγαλύτερης καλλιεργητικής περιόδου, οι τανίνες του ωριμάζουν πλήρως. 

Πρόκειται για μια από τις πιο «εξωτικές» ερυθρές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα και υπάρχουν λίγα παραδείγματα στην αγορά. Ξηρά ερυθρά κρασιά τα οποία στα καλύτερά τους δίνουν συμπυκνωμένο φρούτο, στιβαρές τανίνες και υψηλή οξύτητα στο στόμα. Πυκνά και ώριμα, θα οινοποιηθούν σε δρύινα βαρέλια (ακόμα και σε ένα ποσοστό καινούρια) για να κερδίσουν σε πολυπλοκότητα και υφή. Τα καλύτερα μονοποικιλιακά Μαυροτράγανα μπορούν να παλαιώσουν για πάνω από μια δεκαετία στη φιάλη.

Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στο ΠΓΕ Επανομή, το Μαυροτράγανο δίνει χαρμάνια με άλλες ελληνικές ποικιλίες.

Ένα εξαιρετικό κομμάτι κόκκινου κρέατος, μέτρια ψημένο στη σχάρα, είναι αρκετό για να απογειώσει τη γευστική εμπειρία με το Μαυροτράγανο.