Μαυροδάφνη
Σύντομη περιγραφή:
Συνυφασμένη με τα γλυκά ενισχυμένα κρασιά της ζώνης ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, η ποικιλία σήμερα εξερευνάται από μια διαφορετική οπτική γωνία και οινοποιείται όλο και περισσότερο σε ξηρό στυλ. Τα πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων και οι έντονες βοτανικές νότες στη μύτη, οδηγούν σε έναν κομψά δομημένο και μέτρια τανικό ουρανίσκο, με εξαιρετική συμπύκνωση στο φρούτο.
Ταυτότητα ποικιλίας:
Αρώματα:
μαύρα κεράσια, αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνο, σταφίδα, δάφνη, φασκόμηλο.
Κύριες περιοχές παραγωγής:
Πελοπόννησος (Πάτρα), Κεφαλονιά
Στιλ:
γλυκά ενισχυμένα κόκκινα, ξηρά κόκκινα
Οίνοι ΠΟΠ:
ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών (μόνο γλυκά), ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας (μόνο γλυκά)
Το όνομα Μαυροδάφνη αποτελεί ένα ισχυρό brand name του ελληνικού κρασιού αλλά σχεδόν αποκλειστικά σχετίζεται στο μυαλό του καταναλωτή με την παραγωγή των γλυκών κρασιών από τις ζώνες παραγωγής οίνων ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών και σε μικρότερο βαθμό ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας. Λιγότεροι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με τις υπέροχες ξηρές εκφράσεις του σταφυλιού που παράγονται τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια. Τα ξηρά κρασιά ωστόσο δεν δικαιούνται να φέρουν στην ετικέτα καμιά από τις δύο ΠΟΠ.
Η Μαυροδάφνη είναι μια ποικιλία που παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη και σχετικά υψηλές αποδόσεις και είναι ευαίσθητη στην ξηρασία και τον περονόσπορο. Ωριμάζει συνήθως στα μέσα Σεπτεμβρίου και υπάρχουν διαφορετικοί φυσικοί κλώνοι στους αμπελώνες. Ο μικρόρωγος κλώνος, με λιγότερο συνεκτικά τσαμπιά, ονομάζεται τοπικά «Τσιγκέλω» και θεωρείται ως η πιο ποιοτική έκφραση της ποικιλίας. Δίνει χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις σε σχέση με άλλους πιο παραγωγικούς κλώνους όπως η «Ρενιώ».
Η ποικιλία εξερευνάται όλο και περισσότερο από διαφορετική οπτική γωνία και τα παραδείγματα ξηρών ερυθρών κρασιών όλο και αυξάνουν. Πυκνά αρώματα δαμάσκηνων, φραγκοστάφυλων, αρώματα αγγελικής και δάφνης συμπληρώνονται από βάθος και δομή στον ουρανίσκο, με φίνες τανίνες. Τα ξηρά κρασιά μπορεί να είναι από άμεσα, φρουτώδη χωρίς ωρίμαση σε βαρέλι, έως και πιο πολύπλοκα, τανικά, μεστά παραδείγματα, που έχουν ωριμάσει σε δρυ και διαθέτουν δομή που θα ωφεληθεί από μακροχρόνια παλαίωση στη φιάλη. Συνήθως φέρουν γεωγραφικές ενδείξεις όπως ΠΓΕ Αχαΐα, ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας, ΠΓΕ Πλαγιές αίνου, ΠΓΕ Λετρίνοι, ΠΓΕ Ηλεία, ΠΓΕ Πελοπόννησος κ.α. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ξηρά κρασιά αποτελούν χαρμάνια Μαυροδάφνης με άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό, το Refosco, Syrah κ.α.
Φυσικά, σταθερό σημείο αναφοράς της ποικιλίας αποτελούν οι γλυκές ενισχυμένες εκδοχές που επίσης ποικίλουν ως προς το στυλ τους. Οι καλύτερες θα έχουν λάβει παρατεταμένη ωρίμαση σε παλαιά βαρέλια και είναι κρασιά εξαιρετικής συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας, εκφράζοντας με αρμονία και ισορροπία τα πλούσια χαρακτηριστικά τους. Πρόκειται για κρασιά «ράτσας» και παγκόσμιας κλάσης.
Τόσο τα ξηρά όσο και τα γλυκά κρασιά της Μαυροδάφνης αποτελούν εξαιρετική βάση για πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Επιλέξτε κόκκινα κρέατα ψητά ή στην κατσαρόλα. Είναι εξαιρετική με χοιρινό μπούτι στον φούρνο με φρούτα όπως δαμάσκηνα. Μια σάλτσα «κατεβασμένη» με γλυκό κρασί Μαυροδάφνης αποτελεί μια θαυμάσια «γέφυρα» για τον συνδυασμό της Μαυροδάφνης με μοσχάρι ή χοιρινό κρέας. Τα πιο ελαφριά ξηρά στυλ μπορούν να συνδυαστούν ακόμα και με ψάρι όπως ο τόνος ή ο σολομός. Τα γλυκά κρασιά αποτελούν ιδανικούς συνδυασμούς για διάφορα επιδόρπια σοκολάτας, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα αλλά και πλατώ τυριών.