Μαλαγουζιά

Σύντομη περιγραφή:

Υπέροχα εξωστρεφή αρώματα που θυμίζουν σταφύλια, ώριμα ροδάκινα και βερίκοκα, τροπικά φρούτα και μια ανθική διάσταση συνδυασμένη με νότες φρεσκοκομμένων βοτάνων, όπως η μέντα. Έντονη γεύση, βελούδινη και κρεμώδη υφή στο στόμα, με μέτρια οξύτητα, σχετικά υψηλό επίπεδο αλκοόλης και ξηρό εκχύλισμα. Οι εκφράσεις που έχουν ωριμάσει σε δρύ μπορεί να είναι πλούσιες και πολύπλοκες.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

σταφύλι, ροδάκινο, βερίκοκο, τροπικά φρούτα, λουλούδια, μέντα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα

Στιλ:

ξηρά δεξαμενής, βαρελάτες εκδοχές, αρωματικά χαρμάνια με Ασύρτικο, γλυκά αρωματικά κρασιά

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Ρόδος

Η Μαλαγουζιά είναι μια ποικιλία που η πορεία της συμπίπτει με την αναγέννηση του ελληνικού αμπελώνα. Η ποικιλία κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και διασώθηκε λίγο πριν την ολοκληρωτική της εξαφάνιση. Σήμερα έχει εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε διάφορα νησιά, όπως η Ρόδος, η Πάρος και η Τήνος. Στη Ρόδο μάλιστα συμμετέχει στο χαρμάνι των οίνων ΠΟΠ Ρόδος.

Είναι μια ποικιλία ευαίσθητη σε διάφορες ασθένειες και ωριμάζει σχετικά πρώιμα, με εξαίρεση κάποιες πιο ορεινές περιοχές. Οι φυτεύσεις της αναπτύσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές αρωματικό σταφύλι του ελληνικού αμπελώνα.  

Η Μαλαγουζιά είναι μια ιδιαιτέρως αρωματική ποικιλία που παράγει κρασιά μονοποικιλιακά αλλά και χαρμάνια με ποικιλίες όπως το Ασύρτικο. Οι μονοποικιλιακές εκφράσεις που παράγονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι κρασιά αρωματικά, με πολύ καλή συμπύκνωση στο φρούτο, ισορροπημένη οξύτητα, τονισμένο αλκοόλ και πληθωρικό σώμα. Η έκφραση των αρωμάτων εξαρτάται από τον βαθμό ωριμότητας του σταφυλιού στον τρύγο. Σε πιο ψυχρά κλίματα αναδεικνύεται ένας υπέροχος βοτανικός χαρακτήρας, ενώ σε περισσότερη ζέστη και ωριμότητα το σταφύλι αναπτύσσει αρώματα που θυμίζουν την ποικιλία Μοσχάτο. Συμμετέχει σε πολλες ΠΓΕ ενδείξεις της επικράτειας.

Στην περίπτωση της ανάμειξης της Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο, όπως συμβαίνει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και άλλα σημεία του ελληνικού αμπελώνα, το Ασύρτικο προσδίδει οξύτητα, φρεσκάδα και ζωηρότητα στο στόμα.

Τα κρασιά της ποικιλίας οινοποιούνται κυρίως σε αδρανή δοχεία όπως ανοξείδωτες ή τσιμεντένιες δεξαμενές (ή τσιμεντένια αυγά και τουλίπες) διατηρώντας στο έπακρο τον ελκυστικό αρωματικό τους χαρακτήρα. Κάποια παραδείγματα ζυμώνουν και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια ενισχύοντας την πολυπλόκοτητα και τον πλούσιο χαρακτήρα τους. Πολλές φορές τα τελικά κρασιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανάμειξης διαφορετικών τύπων οινοποίησης, όπως π.χ. ένας συνδυασμός κρασιών που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια και άλλων που έχουν ωριμάσει σε δεξαμενές, ή τσιμέντο.

Πέρα από τα ξηρά κρασιά, η Μαλαγουζιά δίνει και λιγοστά παραδείγματα γλυκών κρασιών από υπερώριμα σταφύλια, όπως π.χ. συμβαίνει στο ΠΓΕ Επανομή, αλλά και κάποιες περιπτώσεις οινοποιήσεων σε επαφή με τις φλούδες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία διαθέτουν έντονο πορτοκαλί χρώμα, υψηλή αρωματική ένταση και χαμηλά επίπεδα τανινών.

Αν και η Μαλαγουζιά συνήθως καταναλώνεται άμεσα, μια πενταετία στη φιάλη μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα πολυπλοκότητας των καλύτερων παραδειγμάτων της ποικιλίας. Τα γλυκά στυλ έχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως τα κρασιά είναι απολαυστικά από το ξεκίνημά τους.

Τα ξηρά κρασιά συνοδεύουν ένα μεγάλο εύρος πιάτων της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Είναι εξαιρετική με πιάτα όπως λαχανοντολμάδες, ή ντολμαδάκια, αγκινάρες και άλλα λαχανικά. Υποστηρίζει πολύ τον συνδυασμό με πιάτα που έχουν κρεμώδη χαρακτήρα, λευκά κρέατα με σάλτσες και σαλάτες με αποξηραμένα φρούτα και τυριά. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν πολύ με λευκά επιδόρπια όπως π.χ. τάρτες φρούτων. Αποτελούν επίσης ιδανικό συνδυασμό για λευκά  μαλακά τυριά.