Λημνιώνα

Σύντομη περιγραφή:

Ανερχόμενο «αστέρι», με μικρές ακόμα φυτεύσεις προς το παρών, η Λημνιώνα εμφανίζει υπέροχη καθαρότητα κόκκινων φρούτων, μαζί με πιπεράτα στοιχεία και κομψές βοτανικές νότες. Στον ουρανίσκο είναι φινετσάτη, με εκλεπτυσμένες τανίνες και εξαιρετικά ευχάριστη. Σε επίπεδο στιλ η ποικιλία ορίζει έννοιες όπως κομψότητα και «γοητεία».

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

κόκκινα φρούτα, φρέσκα βότανα, πιπέρι, ορυκτότητα/γήινο

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Θεσσαλία, Μακεδονία και σταδιακά εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Στιλ:

δροσερά ροζέ, κομψά ερυθρά/με απαλές νότες δρυός

Οίνοι ΠΟΠ:

δεν συμμετέχει σε κάποια ζώνη ΠΟΠ

Πρόκειται για μια από τις πολλά υποσχόμενες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, η οποία διασώθηκε πρόσφατα από τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Η επέλαση της φυλλοξήρας και η σταδιακή αντικατάσταση του αμπελώνα της Θεσσαλίας, από όπου και πιθανολογείται πως κατάγεται, με πιο ανθεκτικά και παραγωγικά σταφύλια όπως το Μοσχάτο Αμβούργου, οδήγησαν στον παρ’ ολίγο αφανισμό της από τον ελληνικό αμπελώνα. Σήμερα όμως, οι φυτεύσεις της αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Πέρα από περιοχές όπως ο Τύρναβος, η Καρδίτσα και τα Μετέωρα στον νομό Θεσσαλίας, υπάρχουν φυτεύσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα. Είναι ποικιλία που αντέχει το ξηροθερμικό κλίμα και ωριμάζει όψιμα, κάτι που σημαίνει πως εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς. Γενικά είναι εύρωστο σταφύλι και χρειάζεται προσοχή στην καλλιέργεια για να περιοριστούν οι στρεμματικές της αποδόσεις.

Η Λημνιώνα δίνει εξαιρετικά ερυθρά μονοποικιλιακά κρασιά τα οποία χαρακτηρίζονται από έναν συνδυασμό κομψότητας και δύναμης. Τα κρασιά δεν είναι ποτέ βαριά ή πλούσια χωρίς όμως να τους λείπει η δομή. Οι τανίνες είναι εξαιρετικές σε υφή, χωρίς υπερβολές ή επιθετικό χαρακτήρα και τα κρασιά διαθέτουν πολύ καλές εντάσεις στο στόμα. Ένα κρασί από Λημνιώνα δεν θα είναι ποτέ βαρύ ή υπερβολικά συμπυκνωμένο και θα χαρακτηρίζεται από την ισορροπία. Κάποια παραδείγματα της ποικιλίας είναι πιο άμεσα, φρουτώδη με σχεδόν μεταξένιες τανίνες, φρεσκάδα και προορίζονται για γρήγορη κατανάλωση.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ροζέ οινοποιήσεις με δροσερή οξύτητα και ζωηρό χαρακτήρα. Βλέποντας το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας, οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με αφρώδη κρασιά και με εναλλακτικά δοχεία οινοποίησης, όπως για παράδειγμα οι πήλινοι αμφορείς. Γενικά η κομψότητα της Λημνιώνας θέλει προσεκτική διαχείριση στη χρήση βαρελιών. Κάποιοι οινοποιοί επιλέγουν είτε παλαιά, είτε μεγαλύτερου μεγέθους βαρέλια. Τέλος υπάρχουν και κρασιά τα οποία παράγονται από ανάμιξη Λημνιώνας με διεθνείς ποικιλίες όπως οι  Cabernet Sauvignon και Syrah.

Αν και τα κρασιά είναι απολαυστικά ήδη από τη νεότητά τους, τα καλύτερα παραδείγματα μπορούν να εξελιχθούν στη φιάλη για 5 ή και παραπάνω χρόνια.

Άμεσα, αρωματικά, εκφραστικά κρασιά με όμορφο φρούτο και χωρίς υπερβολικό αλκοόλ, αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο συνδυασμών με πολλά διαφορετικά πιάτα. Εκτός από κόκκινα κρέατα θα ταιριάξει εξαιρετικά με κυνήγι. Ο ζουμερός της χαρακτήρας θα πλαισιώσει εξαιρετικά ένα barbeque, burgers αλλά και χοιρινά παϊδάκια ή μπριζόλες. Τα ροζέ ταιριάζουν ιδανικά με πιάτα βασισμένα στα λαχανικά, με ζυμαρικά, αλλά και λαδερά όπως γεμιστά στο φούρνο.