Λημνιό

Σύντομη περιγραφή:

Αρχαία ποικιλία αμπέλου με αναφορές σε ιστορικά κείμενα. Ο ελκυστικός χαρακτήρας του συνδέεται με ξεκάθαρα και έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε εκλεκτά μικρόρωγα φρούτα και φρέσκα βότανα, με διαύγεια και καθαρότητα στη «μύτη». Γοητευτικό στον ουρανίσκο, φίνο και κομψό, με μέτριες τανίνες και σχετικά υψηλά επίπεδα αλκοόλης.

 

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

κόκκινα φρούτα,φρέσκα βότανα, λουλούδια

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Μακεδονία, Λήμνος

Στιλ:

ξηρά δεξαμενής ή κόκκινα που έχουν ωριμάσει σε δρυ

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΟΠ Λήμνος

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Λημνιό είναι μια ποικιλία που κατάγεται από το νησί της Λήμνου. Εκεί συχνά συναντάται με την ονομασία Καλαμπάκι και συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών ξηρών και γλυκών κρασιών ΠΟΠ Λήμνος. Θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες, καταγεγραμμένες ποικιλίες αμπέλου στην Ευρώπη. Πέρα από τη Λήμνο, έχει μεταναστεύσει και δίνει εξαιρετικά κρασιά τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης όσο και στη Μακεδονία. Είναι μια από τις τρεις ποικιλίες που συμμετέχουν στο χαρμάνι των ερυθρών κρασιών ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα. Η καλλιέργειά της θέλει προσοχή καθώς είναι ένα σταφύλι ευαίσθητο στον βοτρύτη εξαιτίας της λεπτής του φλούδας. Αυτό σημαίνει ότι σε δύσκολες υγρές χρονιές απαιτεί περισσότερη φροντίδα από τον αμπελουργό. Δεν σχετίζεται με την ποικιλία Λημνιώνα.

Δίνει κυρίως ερυθρά ξηρά κρασιά με σχετικά ελαφρύ χρώμα και μαλακές τανίνες. Γενικά το στιλ χαρακτηρίζεται ως κομψό και αιθέριο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερο δομημένα παραδείγματα. Σε περιοχές όπως η Χαλκιδική και το Άγιο Όρος υπάρχουν παλαιοί αμπελώνες της ποικιλίας και εκεί παράγονται ερυθρά κρασιά σε χαρμάνι με Cabernet Sauvignon. Για τη ζώνη ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, το χαρμάνι είναι κυρίως Λημνιό με ένα ποσοστό των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Τα γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια είναι πολύ πιο σπάνια. Τα καλύτερα ξηρά κρασιά μπορούν να παλαιώσουν για μια πενταετία ή και παραπάνω στη φιάλη.

Ο έξοχος, φίνος, κομψός χαρακτήρας της ποικιλίας και η δροσερή οξύτητα το κάνουν ιδανικό δίπλα σε ζυμαρικά με βάση το κρέας ή ακόμα και ψάρια. Ταιριάξτε το με μελιτζάνες ιμάμ, αλλά ακόμα και πλούσια γευστικά πιάτα, όπως κρέας κοκκινιστό, μουσακά και παστίτσιο, αν προτιμάτε ένα φίνο κρασί που θα «ξεπλένει» και θα δροσίζει τον ουρανίσκο.