Λιάτικο

Σύντομη περιγραφή:

Απαλό χρώμα με γκρενά αποχρώσεις και έναν υπέροχο περίπλοκο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά. Βελούδινο και μεταξένιο στο στόμα, με τονισμένο αλκοόλ και μέτρια οξύτητα, ενώ μερικές φορές ξηραίνει τον ουρανίσκο προς το τελείωμα. Η παλαίωση ενισχύει τον χαρακτήρα και την πολυπλοκότητά του.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

αποξηραμένα κεράσια, σύκα, σταφίδες, μπαχαρικά, βότανα, γη

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Κρήτη

Στιλ:

ξηρά και γλυκά κόκκινα, χαρμάνια με Μανδηλαριά και άλλες ποικιλίες

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Δαφνές (γλυκό και ξηρό), ΠΟΠ Σητεία (γλυκό και ξηρό), ΠΟΠ Malvasia Σητεία (μόνο γλυκό), ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia (μόνο γλυκό)

Το Λιάτικο είναι μια από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία, ερυθρή ποικιλία του κρητικού αμπελώνα. Καλλιεργείται σε όλους τους νομούς της Κρήτης και μάλιστα εξακολουθούν και υπάρχουν πολλά παλαιά αμπέλια, ορισμένα από αυτά και προφυλλοξηρικά. Συμμετέχει στις ζώνες παραγωγής οίνων ΠΟΠ Δαφνές στο Ηράκλειο και ΠΟΠ Σητεία στο Λασίθι. Είναι εύρωστο και παραγωγικό σταφύλι και θέλει προσοχή στις στρεμματικές αποδόσεις. Tα παλαιά αμπέλια σε μορφή κυπέλλου είναι λιγότερο παραγωγικά και δίνουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και εξαιρετική συμπύκνωση στο φρούτο. Συχνά θα καλλιεργηθεί σε υψηλά υψόμετρα. Ορισμένοι τέτοιοι αμπελώνες είναι εξαιρετικοί και για την παραγωγή ροζέ κρασιών. Για την παραγωγή των ξακουστών γλυκών κρασιών, τα σταφύλια θα αφεθούν να ωριμάσουν κάτω από τον ήλιο για να αφυδατωθούν και να συμπυκνώσουν σάκχαρα, οξύτητα, γεύσεις και αρώματα.

Απόλυτα μεσογειακό στιλ κρασιών, με απαλό χρώμα που έχει κεραμιδί αποχρώσεις και τανίνες μέτριες -ελαφρώς ξηρές- και τονισμένο αλκοόλ. Τα καλύτερα παραδείγματα της ποικιλίας θα παλαιώσουν για πολλά χρόνια στη φιάλη αναπτύσσοντας έντονα γήινες και αποξηραμένες νότες. Τα επιδόρπια λιαστά κρασιά από Λιάτικο είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και μπορούν να βελτιώνονται για δεκαετίες.

Αντίστοιχα κάποια ξηρά κρασιά κυκλοφορούν στην αγορά μετά από πολλά χρόνια παραμονής τους στη φιάλη, εντυπωσιάζοντας με την πολυπλοκότητα και τον γήινο χαρακτήρα τους. Τα ροζέ κρασιά είναι δροσερά και προέρχονται συνήθως από πιο ορεινούς αμπελώνες.

Ταιριάζει ωραία με αρνί σε όλες τους τις κρητικές εκδοχές, όπως αντικρυστό. Είναι επίσης εξαιρετικός ο συνδυασμός με πρόβατο και γαμοπίλαφο, πιάτα βασισμένα σε κόκκινες σάλτσες και μαγειρευτά κατσαρόλας με διάφορα μπαχαρικά.