Απολαμβάνουμε Με Μέτρο

Η απόλαυση

Η κουλτούρα του κρασιού στην Ευρώπη ανάγεται στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, το κρασί υμνήθηκε από ποιητές, ιστορικούς και καλλιτέχνες. Ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού στην Ελλάδα, εκπροσωπούσε όχι μόνο τη μεθυστική δύναμη του κρασιού μετά από υπερβολική κατανάλωση, αλλά και τις κοινωνικές και ευεργετικές επιρροές του. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Θουκυδίδη, «οι λαοί της Μεσογείου άφησαν πίσω τους τη βαρβαρότητα όταν έμαθαν να καλλιεργούν τους ελαιώνες και τα αμπέλια».
Στην αρχαιότητα, ο οίνος ήταν «κεκραμένος», που σημαίνει ότι αναμιγνυόταν με νερό (έτσι προκύπτει και η λέξη κρασί) πριν την κατανάλωση του. Η ανάμιξη του κρασιού με νερό ήταν μια πρακτική που στόχευε στη μείωση της πιθανότητας μέθης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επακόλουθη ύβρι.
Η οινική κουλτούρα στην Ελλάδα αναπτύχθηκε στο πέρασμα των αιώνων.

Το ελληνικό κρασί έχει εξελιχθεί ως μέρος της ζωής, της διατροφής και της υγείας. Από τα αρχαία ελληνικά συμπόσια μέχρι τις σημερινές παρέες φίλων που κάθονται γύρω από το τραπέζι, η λελογισμένη κατανάλωση οίνου έχει μετατραπεί με την πάροδο του χρόνου, από σημαντική πηγή διατροφής σε πολιτιστικό συμπλήρωμα της διατροφής και της ευζωίας. Ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα, οι φίλοι που απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί παρέα, δεν αποδέχονται όσους πίνουν παραπάνω, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προκλητική και ανεύθυνη συμπεριφορά (συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ). Σε τέτοιες περιπτώσεις, η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού λαμβάνεται ως ένδειξη υπεύθυνης συμπεριφοράς. Σε αυτή τη μακρά ιστορική διαδρομή, ένα πράγμα έμεινε αναλλοίωτο και δεν παραμελήθηκε ποτέ: η σχέση του κρασιού με τη γαστρονομία, την ιστορία, την παράδοση, την προέλευση, τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα και το κέφι. Οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν επίσης εξελιχθεί με τα χρόνια. Σήμερα, οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο κρασιά υψηλότερης ποιότητας, που φέρουν γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ ή ΠΓΕ) για να τα απολαμβάνουν με μέτρο, ως μέρος ενός σύγχρονου, βιώσιμου και υγιεινού τρόπου ζωής.

Οίνος με μέτρο
διαλέξτε, μοιραστείτε, νοιαστείτε

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ανεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία και την κοινωνία, τα Wines of Greece συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Οίνος με μέτρο – διαλέξτε, μοιραστείτε, νοιαστείτε», έχοντας επιδείξει σημαντική πρωτοβουλία για την προβολή του ίδιου του προγράμματος, της κουλτούρας του κρασιού και των ορθών πρακτικών κατανάλωσης.

Διαλέξτε

Μοιραστείτε

Νοιαστείτε

Κρασί & Υγεία

O τρόπος κατανάλωσης έχει σημασία

Συνίσταται ένα μέτριο και υπεύθυνο πρότυπο κατανάλωσης: Κρασί με τα γεύματα, εναλλάσσοντάς το με νερό και πάντα χωρίς υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού με ένα γεύμα έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά εάν τα γεύματα είναι εμπνευσμένα από τη μεσογειακή διατροφή. Επίσης, η ποσότητα δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας, αλλά και ο τρόπος που γίνεται η κατανάλωση: αυτό είναι γνωστό ως το «πρότυπο κατανάλωσης». Η επιλογή ενός επώνυμου κρασιού υψηλής ποιότητας από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ περιοχή της Ελλάδας ενισχύει την απόλαυση έναντι της ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που είναι επιβλαβής για την υγεία.

Οδηγίες για υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ

Ως χαμηλού κινδύνου κατανάλωση κρασιού για υγιείς ενήλικες θεωρείται:

1 μονάδα ποτού αντιπροσωπεύει 10 g καθαρού αλκοόλ που ισοδυναμεί με:

Πότε δεν πρέπει να γίνεται κατανάλωση αλκοόλ

Τα οφέλη της λελογισμένης κατανάλωσης

Χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, όπου το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά καταναλώνονται κυρίως στο σπίτι μαζί με τα γεύματα, έχουν αναγνωριστεί ως χώρες που ακολουθούν μια από τις καλύτερες διατροφές στον κόσμο. Επιπλέον, ο όγκος των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται σε κάθε περίσταση τείνει να είναι πολύ χαμηλότερος – αυτό το καταναλωτικό πρότυπο έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατανάλωση με μέτρο και στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι γνωστό ότι έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

• Οι οινόφιλοι που πίνουν λελογισμένα έχουν στην πραγματικότητα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορες ασθένειες (καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, διαβήτης τύπου 2 κ.λπ.) από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου κρασί ή αλκοολούχα ποτά αλλά και από εκείνους που πίνουν πάρα πολύ.
• Αυτό δεν ισχύει για ορισμένα άτομα ή/και σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση η καθοδήγηση των ιατρών είναι απαραίτητη.

• Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι αυξάνονται με κάθε ποτό που καταναλώνεται πάνω από τις συνιστώμενες οδηγίες.
Η περίπτωση της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών σε μία μόνο περίπτωση (για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα τα Σαββατοκύριακα) – είναι έν πρότυπο γνωστό ως υπερβολική σύντομη κατανάλωση (binge drinking) και δεν συνίσταται. 

Οι κίνδυνοι

Η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με μια σειρά από μακροχρόνιες ασθένειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Αυτές περιλαμβάνουν την υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, κίρρωση του ήπατος, εξάρτηση από το αλκοόλ, διάφορες μορφές καρκίνου, εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Εκτός από αυτά τα πιθανά προβλήματα υγείας, μπορεί επίσης να υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες, τόσο για αυτόν που καταναλώνει υπερβολικά όσο και για τους άλλους γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων, καθώς και των παρευρισκόμενων και των αγνώστων.

Κρασί και διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το βασικό στοιχείο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι θερμίδες καθώς η διατροφή πρέπει να θεωρείται ως σύνολο. Είναι σημαντική η προσεκτική επιλογή φαγητού και ποτού. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Η κατανόηση του γεύματος, το μοίρασμα με φίλους ή οικογένεια οδηγούν σε λιγότερες υπερβολές.
Συνιστάται η λελογισμένη κατανάλωση τροφίμων και ποτών, ωστόσο, είναι σημαντική η γνώση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και του αριθμού των θερμίδων που περιέχονται στο κρασί.

Χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα, όπου το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά καταναλώνονται κυρίως στο σπίτι μαζί με τα γεύματα, έχουν αναγνωριστεί ως χώρες που ακολουθούν μια από τις καλύτερες διατροφές στον κόσμο. Επιπλέον, ο όγκος των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνονται σε κάθε περίσταση τείνει να είναι πολύ χαμηλότερος – αυτό το καταναλωτικό πρότυπο έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατανάλωση με μέτρο και στο πλαίσιο μιας μεσογειακής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι γνωστό ότι έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

• Οι οινόφιλοι που πίνουν λελογισμένα έχουν στην πραγματικότητα χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορες ασθένειες (καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά, διαβήτης τύπου 2 κ.λπ.) από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου κρασί ή αλκοολούχα ποτά αλλά και από εκείνους που πίνουν πάρα πολύ.
• Αυτό δεν ισχύει για ορισμένα άτομα ή/και σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση η καθοδήγηση των ιατρών είναι απαραίτητη.
• Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι αυξάνονται με κάθε ποτό που καταναλώνεται πάνω από τις συνιστώμενες οδηγίες.
Η περίπτωση της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών σε μία μόνο περίπτωση (για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα τα Σαββατοκύριακα) – είναι έν πρότυπο γνωστό ως υπερβολική σύντομη κατανάλωση (binge drinking) και δεν συνίσταται.