Δαφνί

Σύντομη περιγραφή:

Ιδιαίτερο, μοναδικό, με χαρακτηριστικά και έντονα αρώματα βοτάνων όπως η δάφνη, κάτι το οποίο υποδηλώνει και το όνομα της ποικιλίας. Τον έντονα βοτανικό χαρακτήρα πλαισιώνουν αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ενώ το στόμα είναι ήπιο με μέτρια επίπεδα οξύτητας και αλκοόλης και σώμα μεσαίου όγκου. Εξακολουθεί από αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

Δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, άνθη εσπεριδοειδών, εσπεριδοειδή, αχλάδι, ροδάκινο

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Κρήτη

Στιλ:

λευκά ξηρά

Οίνοι ΠΟΠ:

Το Δαφνί είναι μια από τις αρχαιότερες λευκές ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργείται στην Κρήτη και κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου. Η ποικιλία είχε σχεδόν εξαφανιστεί τη δεκαετία του 1980, όμως τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει από μερίδα παραγωγών του νησιού. Είναι παραγωγική ποικιλία, ωριμάζει όψιμα και σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες. Δεν συμμετέχει σε οίνους ΠΟΠ, όμως επιτρέπεται η χρήση της στην γενική ΠΓΕ Κρήτη αλλά και σε άλλες ΠΓΕ του νησιού.

Το Δαφνί δίνει ξεχωριστά λευκά ξηρά κρασιά με έντονα αρώματα βοτάνων και μέτριο σώμα. Πρόκειται για κρασιά που οινοποιούνται σε ουδέτερες δεξαμενές ώστε να μην χάσουν τον κομψό αρωματικό τους χαρακτήρα. Συχνά, τεχνικές όπως το skin contact θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αρωματικό του χαρακτήρα. Αν και οι δυνατότητες παλαίωσης των κρασιών από την ποικιλία είναι υπό εξερεύνηση, το Δαφνί φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί για 3-4 χρόνια από τον τρύγο και μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα εντείνει τις βοτανικές αρωματικές και γευστικές νότες που το χαρακτηρίζουν.

Το Δαφνί συνδυάζεται ιδανικά με όσπρια αρωματισμένα με βότανα όπως οι φακές και τα ρεβίθια, με λαδερά, με θαλασσινά και ψάρια αλλά και με πουλερικά με απαλές λευκές σάλτσες.