Chardonnay

Σύντομη περιγραφή:

Η πασίγνωστη διεθνής ποικιλία δίνει κρασιά τα οποία ανάλογα με την περιοχή, το κλίμα και τις τεχνικές οινοποίησης μπορούν να εμφανίσουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς το στυλ τους. Τα κρασιά μπορούν να εμφανίζουν ευχάριστο, δροσερό φρουτώδη χαρακτήρα έως και εξαιρετικά πολύπλοκα αρώματα που συνδυάζουν ποικιλιακό φρούτο με αρώματα δρυός και άλλων τεχνικών οινοποίησης.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

λεμόνι, ροδάκινο, τροπικό φρούτο, ορυκτότητα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα

Στιλ:

μονοποικιλιακά/δεξαμενής, κρεμώδη/βαρελάτα, χαρμάνια με άλλες ποικιλίες

Οίνοι ΠΟΠ:

Το Chardonnay καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και πολύ συχνά προτιμάει τα πιο ψυχρά κλίματα για να διατηρήσει δροσιστικά επίπεδα οξύτητας. Εξαιρετικά παραδείγματα της ποικιλίας καλλιεργούνται τόσο στη Μακεδονία, όσο και στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, ακόμα και νοτιότερα στην Κρήτη.

Δίνει από φρέσκα δεξαμενής κρασιά χωρίς καμιά επιρροή από το βαρέλι, μέχρι και έντονα βαρελάτες εκδοχές που έχουν ζυμώσει και ωριμάσει σε βαρέλι και έχουν αποκτήσει με τη βοήθεια οινοποιητικών τεχνικών έναν πλούσιο κρεμώδη και βουτυρένιο χαρακτήρα. Τα καλύτερα παραδείγματα είναι πολύπλοκα με αρώματα δρυός τα οποία έχουν ενσωματωθεί εξαιρετικά δίπλα στο πυκνό φρούτο. Σε πιο ψυχρές περιοχές θα έχουν διατηρήσει υψηλά επίπεδα οξύτητας και φρεσκάδας στο στόμα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση για ελάττωση της επιρροής της δρυός και έτσι συχνά τα κρασιά ζυμώνουν και ωριμάζουν μόνο σε ένα ποσοστό σε δρύινα βαρέλια, ή οι παραγωγοί επιλέγουν παλαιότερα ή βαρέλια χαμηλότερου ή και καθόλου καψίματος.

Ζυμαρικά, ριζότο λαχανικών μέχρι και πιο πλούσια κρεμώδη πιάτα με βάση τα μανιτάρια ταιριάζουν υπέροχα με τα ελληνικά Chardonnay. Επίσης ταιριάζουν εξαιρετικά με πουλερικά, λευκό κρέας και ψάρια στα κάρβουνα (ειδικά οι πιο βαρελάτες εκδοχές).