Cabernet Sauvignon
Σύντομη περιγραφή:
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Cabernet Sauvignon. Βαθύ χρώμα, πυκνό και ώριμο φρούτο, υψηλά επίπεδα τανινών να υποστηρίζονται από το γεμάτο σώμα είναι ένας συνδυασμός ακαταμάχητος για αυτούς που λατρεύουν τα κόκκινα κρασιά και το συγκεκριμένο στυλ που το Cabernet Sauvignon απλόχερα προσφέρει.
Ταυτότητα ποικιλίας:
Αρώματα:
μαύρο φρούτο, cassis, πράσινη πιπεριά, δρυς
Κύριες περιοχές παραγωγής:
Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Στιλ:
ερυθρά ξηρά/βαρέλι
Οίνοι ΠΟΠ:
ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα
Το Cabernet Sauvignon καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στον αμπελώνα του Μετσόβου. Σήμερα παράγει κρασιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη κ.α.
Το Cabernet Sauvignon δίνει τόσο μονοποικιλιακά κρασιά όσο και χαρμάνια. Ένα κλασικό παράδειγμα χαρμανιού είναι το Merlot, όπως συνηθίζεται και στην περιοχή του Bordeaux. Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή θα αναμιχθεί με τοπικές ελληνικές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο στην Πελοπόννησο ή το Ξινόμαυρο στη Μακεδονία. Τα καλύτερα παραδείγματα έχουν δυνατότητες παλαίωσης που θα ξεπεράσουν τη δεκαετία και όπως συμβαίνει ανά τον κόσμο το ποσοστό νέου βαρελιού είναι σημαντικό στα κρασιά. Εκτός από το ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα συμμετέχει και σε πολλά ΠΓΕ ανά την Ελλάδα.
Αναρίθμητες επιλογές στο τραπέζι με κλασικούς συνδυασμούς όπως σταβλίσιες μπριζόλες, φιλέτο μόσχου στη σχάρα, αρνί ψητό ή στον φούρνο, μοσχάρι μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί αλλά και μανιτάρια τύπου portobello στη σχάρα. Εξαιρετικό και με πλατό παλαιωμένων τυριών.