Η μακρά παράδοση – ιστορία
Αυθεντικότητα
Αυθεντικότητα
Σε συμμόρφωση με το νομοθετικό σύστημα της Ε.Ε. για τον οίνο, η ταυτότητα και η φήμη των αμπελοοινικών περιοχών της Ελλάδας προστατεύονται μέσω των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ). Με αυτές τις καταχωρημένες ΓΕ επιδιώκεται η προστασία των καταναλωτών από το παραπλανητικό μάρκετινγκ. Παρέχονται επίσης πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με την προέλευση του κρασιού και τις χρησιμοποιούμενες ποικιλίες σταφυλιού. Η γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) είναι μια ένδειξη (όνομα) που χρησιμοποιείται σε κρασιά συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης που έχουν συγκεκριμένη ποιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό που αποδίδεται ουσιαστικά σε αυτήν την προέλευση. Ονόματα σε μια ετικέτα κρασιού όπως Νάουσα, Νεμέα, Δράμα ή Κρήτη αποτελούν παραδείγματα Γεωγραφικών Ενδείξεων. Οι οινοπαραγωγοί σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την καταχωρημένη ονομασία, εφόσον συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές του προϊόντος, όπως αυτές ορίζονται από την ελληνική οινική νομοθεσία.
Η χρήση των ΓΕ ελέγχεται αυστηρά για να διασφαλιστεί ότι ένα κρασί είναι γνήσιο προϊόν των σταφυλιών που καλλιεργούνται στην τοποθεσία που αναφέρεται στην ετικέτα. Οι ΓΕ συναντώνται συχνά στις ετικέτες ελληνικών κρασιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή (terroir) όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια έχει καθοριστική επίδραση τόσο στο στυλ όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου οίνου.
Οι ΓΕ προωθούν τον θεμιτό ανταγωνισμό αποτρέποντας τις κακόβουλες χρήσεις, παρέχουν στους καταναλωτές εγγύηση γνησιότητας και ξεχωρίζουν τα προϊόντα στην αγορά. Η αναγραφή του ονόματος μίας ΓΕ στην ετικέτα, μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία που σημαίνει ότι αυτά τα κρασιά θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υψηλότερης αξίας πωλήσεις και εξαγωγές. Για έναν καταναλωτή που επιθυμεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για ένα μπουκάλι, οι ενδείξεις ονομασίας προέλευσης προσθέτουν επιπλέον αξία.
Οι ΓΕ αποτελούν βασικό μέρος της διατήρησης της υψηλής ποιότητας και των προδιαγραφών των οίνων, διασφαλίζοντας ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά της Ελλάδας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική σε oλόκληρο τον κόσμο. Οι ΓΕ προστατεύουν τόσο τα νόμιμα συμφέροντα των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό τοπίο με ισότιμους όρους για τις επιχειρήσεις. Συνολικά, το επίπεδο της ποιότητας ενός κρασιού από μια καθορισμένη περιοχή ανεβαίνει. Τον Απρίλιο του 2022, το μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, eAmbrosia, περιείχε συνολικά 147 ελληνικές ΓΕ.
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των ΓΕ είναι ότι μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα για τους τουρίστες. Η ανάπτυξη του «οινοτουρισμού» στις ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, λόγω της εικόνας των καταξιωμένων κρασιών τους και της ισχυρής τοπικής τους ταυτότητας, αποτελεί ευεργετικό αποτέλεσμα των ΓΕ και συνιστά ισχυρό πλεονέκτημα για τις αγροτικές περιοχές. Αμπελώνες, όπως η Σαντορίνη ή η Κρήτη, έχουν αναπτύξει έναν ισχυρό οινοτουριστικό τομέα, βασιζόμενες στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιών τους.
Στο πλαίσιο της πολιτικής γεωργικής ποιότητας της ΕΕ υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ΓΕ: