Αυγουστιάτης

Σύντομη περιγραφή:

Σπάνια σε φυτεύσεις ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου και στο Ιόνιο και παράγει μαλακά και κομψά κρασιά με ώριμα κόκκινα φρούτα, νότες μεσογειακών βοτάνων και πιπεριού. Η οξύτητα είναι δροσιστική και συνολικά το στόμα εξαιρετικά ισορροπημένο.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

κόκκινα φρούτα, μεσογειακά βότανα

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Πελοπόννησος (Ηλεία), Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθος)

Στιλ:

δροσερά ροζέ, κομψά ερυθρά/με απαλές νότες δρυός

Οίνοι ΠΟΠ:

δεν συμμετέχει σε κάποια ζώνη ΠΟΠ

Ο Αυγουστιάτης καλλιεργείται στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, κυρίως στον νομό Ηλείας. Επίσης συναντάται απέναντι στο Ιόνιο με αρκετές φυτεύσεις στο νησί της Ζακύνθου. Είναι σχετικά πρώιμη ποικιλία και ανθεκτική στην ξηρασία. Διάσπαρτες φυτεύσεις μπορούν να βρεθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δίνει κρασιά τα οποία είναι ευκολόπιοτα, ευχάριστα και φρουτώδη, ειδικά όταν πρόκειται για μονοποικιλιακές εκφράσεις που έχουν οινοποιηθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Συχνά θα ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια δίνοντας ένα πιο πολύπλοκο, στρογγυλό και μαλακό στυλ κρασιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετές ροζέ οινοποιήσεις, με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και φρέσκαδα. Τα πιο σύνθετα κρασιά από Αυγουστιάτη μπορούν να παλαιώσουν για 5 περίπου χρόνια στη φιάλη.

Μαλακά, βελούδινα κρασιά τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με ώριμα κίτρινα τυριά και κρέας μαγειρευτό ή ψητό στα κάρβουνα αλλά και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.