Ασύρτικο

Σύντομη περιγραφή:

Εντυπωσιακά δυνατό στον ουρανίσκο, με φρέσκια και «ατσάλινη» οξύτητα και υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Χαρακτηριστικά εσπεριδοειδή, άφθονη ορυκτότητα που εκφράζεται με αλμύρα και βρεγμένη πέτρα και ένας υπέροχος σύνθετος χαρακτήρας μελιού που αναπτύσσεται με την ωρίμαση στην φιάλη.

Ταυτότητα ποικιλίας:

Αρώματα:

μήλο, εσπεριδοειδή, ροδάκινο, ορυκτότητα, (βρεγμένη πέτρα), μέλι και φρυγανισμένο ψωμί (όταν παλαιώνει)

Κύριες περιοχές παραγωγής:

Σαντορίνη, Κρήτη, Αιγαίο Πέλαγος, Ηπειρωτική Ελλάδα

Στιλ:

δεξαμενής/αυστηρά, επαφή με οινολάσπες/κρεμώδες, παλαίωση σε βαρέλι/δρυς, χαρμάνια με αρωματικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc, γλυκά κρασιά

Οίνοι ΠΟΠ:

ΠΟΠ Σαντορίνη (ξηρό και γλυκό), ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτων, ΠΟΠ Χάνδακας-Candia, ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Μονεμβασιά-Malvasia (μόνο γλυκό), ΠΟΠ Malvasia Πάρος (μόνο γλυκό), ΠΟΠ Malvasia Σητείας (μόνο γλυκό), ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας-Candia (μόνο γλυκό)

Το Ασύρτικο είναι μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες που απαντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου. Καλλιεργείται στα ηφαιστειογενή εδάφη της Σαντορίνης, αλλά έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Το αναγνωρισμένο – τα τελευταία χρόνια- ποιοτικό δυναμικό της έχει οδηγήσει σε φυτεύσεις και σε περιοχές εκτός Ελλάδας όπως η Αυστραλία και η Ιταλία.

Το Ασύρτικο προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις ξηροθερμικές συνθήκες της Σαντορίνης, όπου και δίνει κάποιες από τις κορυφαίες εκφράσεις του. 

Το Ασύρτικο δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά. Τα περισσότερα από αυτά είναι κρασιά που οινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, συχνά σε επαφή με τις οινολάσπες, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις των κρασιών που ωριμάζουν σε δρυ. Εναλλακτικά δοχεία οινοποίησης όπως οι τσιμεντένιες δεξαμενές και οι πήλινοι αμφορείς έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών τα τελευταία χρόνια δίνοντας κάποια εξαιρετικά, σε διαύγεια και έκφραση, αποτελέσματα της ποικιλίας.

Εκτός Σαντορίνης, το Ασύρτικο διατηρεί το φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα του, αλλά παρουσιάζει εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων, λιγότερο πυκνή δομή και λιγότερο αυστηρή οξύτητα. Το Ασύρτικο συναντάται και σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc συνεισφέροντας σε δομή, οξύτητα και δύναμη στο χαρμάνι.

Τα γλυκά κρασιά στα οποία συμμετέχει το Ασύρτικο. όπως το Vinsanto ή ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia είναι πλούσια, πολύπλοκα, με εξαιρετικά υψηλή οξύτητα, που εξισορροπεί τη γλύκα των κρασιών αυτών.

Πρόκειται για μια ποικιλία με εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης. Τόσο τα κρασιά δεξαμενής όσο και τα κρασιά που είναι περασμένα από βαρέλι μπορούν να εξελιχθούν για πέντε ή και πολύ παραπάνω χρόνια, αναπτύσσοντας αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων, μελιού, και έντονη ορυκτότητα. Τα γλυκά κρασιά στα οποία συμμετέχει η ποικιλία μπορούν να παλαιώσουν για πολλές δεκαετίες.

Το Ασύρτικο είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλευρο κρασί στο τραπέζι. Μπορεί να συνοδεύσει όλα τα θαλασσινά και τα ψάρια, όπως τα ωμά όστρακα και τα μεγάλα λιπαρά ψάρια, αλλά και λευκά κρέατα ψητά ή με πολύπλοκες σάλτσες, κόκκινα κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, πιάτα με μανιτάρια ή μελιτζάνα, φάβα και δυνατά τυριά. Ταιριάζει και με εδέσματα όπως το αυγοτάραχο, το χαβιάρι και τα πατέ. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν με σιροπιαστά και σοκολατένια γλυκά αλλά και με ποικιλίες έντονων -σε γεύση- τυριών.