ΠΟΠ Πάρος
ΠΟΠ Πάρος
Ποικιλία:
Λευκά
- Πάρος, Κυκλάδες
Ερυθρά
- Μανδηλαριά (τουλάχιστον 35%)
- Μονεμβασιά
Σημαντικότερα στυλ:
- Λευκό ξηρό
- Ερυθρό ξηρό
Περιοχή:
Πάρος, Κυκλάδες
Τύποι κρασιών:

- Ερυθρός ξηρός
- Λευκός ξηρός
Η ζώνη
Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ Πάρος περιλαμβάνει όλο το νησί της Πάρου και της Αντίπαρου. Το κλίμα της Πάρου είναι ζεστό μεσογειακό, ξηροθερμικό με ήπιους χειμώνες και λίγες βροχές. Τις ζέστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μετριάζουν τα παρατεταμένα μελτέμια, χαρίζοντας την απαραίτητη δροσιά κατά την διάρκεια της ημέρας. Το κεντρικό τμήμα της ζώνης είναι λοφώδες και σχετικά ορεινό με τους αμπελώνες να βρίσκονται μέχρι το υψόμετρο των 600 μέτρων περιμετρικά του βουνού Προφήτης Ηλίας. Η διαμόρφωση των πρέμνων γίνεται συχνά σε χαμηλά κύπελλα ώστε να προστατεύεται το αμπέλι από τους ανέμους και τον καυτό ήλιο, αν και πια αναπτύσσονται και γραμμικά συστήματα. Οι παραδοσιακές «απλωταριές» της Πάρου συναντώνται όλο και λιγότερο και κυρίως στα πιο άνυδρα ορεινά κομμάτια του νησιού.
Ιστορία
Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή και εμπορία του κρασιού είναι έννοιες ταυτισμένες με την Πάρο από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Ευρήματα, μαρτυρούν την καλλιέργεια της αμπέλου και την κατανάλωση του κρασιού ήδη από τον Κυκλαδικό πολιτισμό. Από την ανασκαφή του ανακτόρου στην περιοχή Κουκουναριές της Νάουσας Πάρου, βρέθηκαν ευρήματα από μεγάλους πύθους σε γκρεμισμένες αποθήκες της ακρόπολης του νησιού, όπου αποθήκευαν κρασί, όπως και σε άλλα μυκηναϊκά ανάκτορα. Η γενειοφόρος μορφή του Διονύσου απεικονίζεται σε παριανό αμφορέα του 7ου π.Χ. αιώνα. Στους κλασσικούς χρόνους ανάγονται τα πρώτα νομίσματα του νησιού με απεικονίσεις του Διονύσου Κισσοστεφούς και σταφυλιών. Αμφορείς οίνου με τη σφραγίδα της Πάρου [ΠΑΡ(ΙΟΝ)], που ανακαλύφθηκαν στη Δήλο και στη Ρώμη στο Monte Testaccio, αποδεικνύουν την άνθηση του εμπορίου οίνου και την παραγωγή κρασιού στην Πάρο την Ελληνιστική και τη Ρωμαική περίοδο. Ο φυτικός διάκοσμος του τέμπλου της Εκατονταπυλιανής (500 μ.Χ. – 600 μ.Χ.) στην Παροικιά, εκτός των άλλων φυτών που έχει, περιέχει κυρίως την κληματαριά και τα σταφύλια και ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο. Κατά τη Βενετοκρατία άρχισε να γίνεται γνωστός ο οίνος «Μαλβαζίας» που φτιαχνόταν στο τρίγωνο Μονεμβασιάς – Κρήτης – Κυκλάδων, ξακουστός σε όλη την περιοχή, αλλά και στις χώρες της σημερινής Ευρώπης.
Παρότι σήμερα ο συνολικός αμπελώνας της Πάρου έχει κατακερματιστεί για να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις τουριστικά, το κρασί παραμένει ένα από τα βασικά προϊόντα του νησιού.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάρος παράγονται από τη λευκή ποικιλία Μονεμβασιά. Πρόκειται για νόστιμα και δροσερά κρασιά με αιγοπελαγίτικη αύρα, τα οποία επιδεικνύουν αρώματα φρούτων όπως μήλο και ανανά αλλά και νότες ορυκτότητας. Πίνονται πολύ ευχάριστα νεαρά, αλλά μπορούν να εξελιχθούν για λίγα χρόνια στην φιάλη.
Τα ερυθρά κρασιά παράγονται από συνοινοποίηση της ερυθρής Μανδηλαριάς σε ποσοστό τουλάχιστον 35% με το υπόλοιπο του χαρμανιού να συμπληρώνει η Μονεμβασιά. Είναι τα μοναδικά ΠΟΠ κρασιά στην Ελλάδα που επιτρέπεται η ανάμειξη ερυθρής και λευκής ποικιλίας. Η Μονεμβασιά μαλακώνει τον τανικό και βαθύχρωμο χαρακτήρα της Μανδηλαριάς και τα κρασιά διαθέτουν αρώματα και γεύσεις κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτρια ή και παραπάνω οξύτητα. Τα καλύτερα εξ’ αυτών μπορούν να παλαιώσουν για μερικά χρόνια στην φιάλη.